Гражданска отбрана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За други значения виж: Гражданска защита (държавно учереждение)
Международният отличителен знак на гражданска защита, както е дефинирана от правилата на Международното хуманитарно право. Знакът се използва като защитен знак.

Гражданска отбрана или също като гражданска защита e опит да се защитят гражданите на една държава (обикновено, които не са рекрутирани във войската) от военна атака или природни бедствия. Използва принципите на операциите при бедствия: превенция, дипломатическо и политическо смекчаване на обстановката, подготовка, отговор или евакуация, както и възстановяване. Програми от този вид са първоначално дискутирани поне от 20-те на 20 век и са въведени в някои страни през 30-те, когато опасностите от война и въздушни нападения нарастват. Гражданската отбрана става широко разпространена след появата на заплахи от използване на ядрени оръжия от времето на Студената война, като по-късно фокусът на гражданската отбрана е като цяло сменен от военна атака към природни бедствия. Като тази промяна въвежда и голям брой нови термини, които се опитват да опишат същото, с определени отенъци на значението, това са кризисен мениджмънт, мениджмънт на бедствията, подготовка по пожарна и аварийна безопасност [1] и т.н.

В някои страни гражданската отбрана е разглеждана като ключова част от общата отбранителна политика. Например в Швеция, шведската дума totalförsvar се отнася до включването на широк обхват от ресурси на нацията за отбрана - включително гражданска защита. От друга страна, някои страни, особено бившия СССР е имал организирани граждански-отбранителни отряди като част от техните въоръжени сили или като паравоенни формирования.

Източници[редактиране | редактиране на кода]