Грайски Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Характерен пейзаж от Грайските Алпи – Средната игла (Aiguille-du-Midi) в района на Монблан
Обхват на Грайските Алпи

Грайски Алпи (на френски: Alpes Grées; на италиански: Alpi Graie) се нарича най-високата част на планината Алпи, разположена в Италия, Франция и отчасти в Швейцария. Те започват на юг от прохода Мон Сени, който ги свързва с Котските Алпи и достигат до прохода Фере, след който започват Пенинските Алпи. С дължина 197 км (в посока север-юг) и ширина 126 км,[1] те са един от най-големите дялове на Алпите. На изток стръмно се спускат в Паданската низина, но на запад преминават в по-ниски масиви, известни с името Савойски Алпи. Тук е най-високият връх на планината – Монблан (4 810 м).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Разбирането за обхвата на Грайските Алпи не е еднакво и се е променяло във времето. Според Енциклопедия Британика те стигат само до прохода Малък Сан Бернар без да включват масива на Монблан.[2] Савойските Алпи и масивът Ваноаз също не са се считали за част от тях. Днес виждането е, че те са по-обширни, отколкото се е приемало преди. Гранични са реките Арк и Дора Рипария на юг, Арв и Дора Балтеа на север. Оттук извира река Изер – голям приток на Рона. Много известни курорти като Шамони и Вал д'Изер също се намират в подножията на грайските върхове.

Билото на грайските Алпи има формата на буквата S и е внушително. Осем от наименованите върхове са високи над 4000 м, но само един от тях не е в района на Монблан. С изключение на Малкия Сан Бернар то никъде не се прекъсва от удобни седловини, през които да се прекарат пътища. За улеснение на трефика през 1965 г. е открит Монбланският тунел. Макар че отстъпват, са запазени множество ледници (например известният Мер дьо Глас). През последната ледникова епоха те са обхващали целия район и са оформили релефа, създавайки остри скални върхове (карлинги), трогови долини и дълбоки езера. Интересът към тази част на планината е толкова голям, че 1146 върха са получили названия и са измерени.[3]

Дялове[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Грайските Алпи

Подялбата на Грайските Алпи на дялове е спорен въпрос, но се е наложило мнението, че те са четири:

  • Масивът Монблан е разположен най-северно и е най-висок. Дълъг е само 15 км,[4] но това включва първенеца на цялата планина и още няколко мощни върха като Моди (4 471 м), Дом дьо Готие (4 331 м) и Гранд Жорас (4 205 м). Два хребета, започващи от този масив, се отпарят на запад – Бофортен (2 995 м) и Лозиер (2 829 м).
  • Централният Грайски масив е южно билно продължение на Монблан, като за граница служи проходът Малък Сан Бернар. Тук най-високият връх е Шарбонел (3 752 м). Според някои източници целият масив носи името на върха.[5]
  • Масивът Ваноаз се намира изцяло във Франция, добре обособен между Арк и Изер, с най-висок връх Гранд Кас (3 855 м).
  • Масивът Гран Парадизо, от своя страна, се намира преобладаващо в Италия. Неговият първенец със същото име е единственият четирихилядник извън масива Монблан – 4061 м.
Част от Монбланския масив (Гранд Жорас), погледнат от езерото Арпи в Италия

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

През 1963 г. в района на масива Ваноаз е създаден национален парк и това е първият национален парк във Франция. От италианска страна Националният парк „Гран Парадизо“ е негово продължение. Заедно те имат площ от 1200 кв. км – най-голямата защитена територия в Алпите. Само тук в планината продължава да живее ибексът – голяма дива коза, известна в България с името алпийски козирог.

В Грайските Алпи са изградени стотици ски писти и лифтове, посещавани всяка зима от хиляди любители на зимните спортове. Тук, в Шамони са проведени първите Зимни олимпийски игри (1924), както и ХVІ игри в Албервил (1992).

Известна атракция в околностите на Монблан е панорамната площадка изградена на върха на Средната игла на височина 3 842 м. Дотам на две отсечки отвежда лифт (Téléphérique de l’Aiguille du Midi), създаден още през 1955 г. Пособно съоръжение има и над селището Курмайор от италианска страна.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Graian Alps, реаkbagger.com
  2. Graian Alps, Encyclopaedia Britannica
  3. Graian Alps, peakvisor.com
  4. Gaston Rébuffat, Le massif du Mont Blanc, Denoël 1973, p. 9
  5. Грайские Альпы (Италия – Франция), на сайта Taganok.ru