Граничен контролно-пропускателен пункт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Контролно-пропускателен пункт (КПП) се нарича място със специален режим на преминаване и контрол на пътници, превозни средства и товари. Обикновено такъв пункт се изгражда на входно-изходна пътна артерия, най-често на държавна граница, когато КПП се нарича граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП).

На повечето от тези пунктове се извършва проверка на документи, превозни средства, товари, личен багаж и прочее и се води пълна документация за лицата, които влизат или излизат, техните имена, паспортни данни, крайната точка на тяхното пътуване и цел на посещение. В зависимост от обекта, на чиято територия се намира пунктът, може да се извърши проверка на хората и багажа с рентгенов скенер, металотърсач, да се правят видеозаписи и др.

След атентатите в САЩ и Европа в началото на 21-ви век ролята на контролно-пропускателните пунктове като мярка подобряваща сигурността се засилва многократно.

ГКПП в България[редактиране | редактиране на кода]

По държавната граница на България има изградени гранични контролно-пропускателни пунктове с всички съседни държави – Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]