Графство Тулуза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Герб на графовете на Тулуза
Графството Тулуза (зелено) и нeговитe вaсaли (светлозелено) 12 век

Графство Тулуза (на латински: Comitatus Tolosanus, на френски: Comté de Toulouse) със столица Тулуза е през 7781271 г. средновековна феодална територия в юга на днешна Франция. Намира се на днешните департементи От Гарон, Тарн и Тарн е Гарон. Управлява се от фамилията Дом Тулуза.

Графството Тулуза е основано през края на 8 век от франкския крал Карл Велики, който поставя там за графове свой хора от свитата му. Графовете на Тулуза били подчинени на каролингското частично царство Аквитания. След смъртта на Карл Велики графовете на региона Вилхелмиди и Раймундини се бият помежду си за графството. През 849 и 864 г. крал Карл Плешиви признава Раймундините като графове на Тулуза. Те стават най-могъщи владетели в юга.

От 10 век към него принадлежи Херцогство Нарбона. Графовете на Тулуза през 11 век стоят по могъщност само след кралете на Франция, равни на херцозите на Бургундия и Аквитания. От края на 11 век фамилията участва в кръстоносните походи. Графството отива чрез завещание или наследство през 1187 г. на князете на Антиохия.

През средата на 12 век графството става център на сектата на катарите и през 1209 - 1229 г. графовете участват в Албигойски кръстоносен поход.

Източници[редактиране | редактиране на кода]