Луи дьо Блоа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Граф Луи дьо Блоа)
Луи I дьо Блоа
граф на Блоа
печат на Луи дьо Блоа
печат на Луи дьо Блоа

Служи наЛатинска империя
Битки/войниТрети кръстоносен поход
Четвърти кръстоносен поход
битка при Адрианопол

Дата и място на раждане
1172 г.
Дата и място на смърт
14 април 1205 г. (33 г.)
РодстваТибо V Блоа (баща)
Герб
Луи I дьо Блоа в Общомедия

Луи I дьо Блоа (на френски: Louis de Blois) (1172 – 14 април 1205) е граф на Блоа от 1191 до 1205 г., също граф на Шартър и Клермон. Син на граф Тибо V и Аликс Френска. Неговите дядо и баба по майчина линия са били Луи VII, крал на Франция и първата му съпруга Елеонор Аквитанска. През 1184 г. се жени за Катрин, графиня на Клермон. Заедно с баща си участва в Третия кръстоносен поход, където Тибо V загива при обсадата на Акра. Участник в Четвърти кръстоносен поход.

Четвърти кръстоносен поход[редактиране | редактиране на кода]

На 28 ноември 1199 в Екри, графът на Фландрия Балдуин, графът на Блоа Луи и неговият братовчед Тибо III, граф на Шампан, откликват на призива на папа Инокентий III и стават първите френски благородници, които „приемат кръста“ и се присъединяват към Четвъртия кръстоносен поход. За водач е определен граф Тибо III, но в разгара на подготовката за похода той умира. Луи дьо Блоа напуска Франция през 1202 г, като е финансиран от английския крал Джон, който също е негов роднина. През юли 1203 г. дьо Блоа участва в обсадата на Константинопол заедно с Бонифаций Монфератски, Енрико Дандало и Балдуин Фландърски, но се разболява и не взема участие в самото превземане на града през 1204 г. При разпределянето на териториите на новосъздадената Латинска империя, Луи дьо Блоа получава Никейското херцогство около гр. Никея в Мала Азия.

Битката при Адрианопол[редактиране | редактиране на кода]

През 1205, Луи дьо Блоа участва в битката при Адрианопол, където кръстоносците са разбити от войските на българския цар Калоян. На 14 април лагерът на латинската войска е нападнат от лека куманска конница, която увлича рицарите в преследване и те са унищожени от основните български сили в блатиста местност край река Тунджа. Император Балдуин е пленен, а граф дьо Блоа намира смъртта си в битката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Noble, Peter (2007). „Baldwin of Flanders and Henry of Hainault as Military Commanders in the Latin Empire of Constantinople“.
  • Queller, Donald E.; Madden, Thomas F. (1997). The Fourth Crusade: The Conquest of Constantinople. University of Pennsylvania Press.
  • „Crusades“. Encyclopædia Britannica, 2006.
  • Angold, Michael, The Fourth Crusade, Harlow: Pearson, 2003

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Louis I, Count of Blois в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​