Грац (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Грац.

Замък Грац
Grazer Burg
Поглед към замъка откъм катедралата на Грац
Поглед към замъка откъм катедралата на Грац
Информация
Страна Австрия
МестоположениеГрац
Основаване1438-1453 г.
Замък Грац в Общомедия

Замъкът Грац (на немски: Grazer Burg) е средновековен дворец-резиденция в град Грац, Австрия.

Строителството му е започнато през 1438 г. по време на управлението на Фридрих V Хабсбургски, по това време все още само граф на Щирия, по-късно станал император под името Фридрих III. Строежът приключва през 1453 г.[1] В първоначалния си вид сградата се състои от две части като едната, която е била свързана със съседната енорийска църква чрез арка с колони, е разрушена през XIX в., но втората, разположена в североизточния ъгъл на градската стена снабдена и с параклис от 1447 г., е запазена до наши дни.[2] До 1457 г. и след известно прекъсване отново между 1564 и 1619 г. замъкът служи за резиденция на управниците на вътрешните провинции на Австрия.

Замъкът е изграден предимно с представителна цел и разполага главно с жилищни помещения без наличието на каквито и да било отбранителни съоръжения. Затова при атака на града, се предвижда оттеглянето на живеещите в него по специално построен покрит коридор към крепостта Шлосенберг - една от най-важните в миналото крепости в Щирия. Днес от Шлосенберг са запазени само камбанарията и кулата с часовника.

В градината на замъка са засадени различни растения от далечни страни още в края на XV в. Имало е и зоологическа градина с лъвове, тигри и мечки. Осигурено е водоподаване с питейна вода през 1571 г. с тръби от Розенберг.[3] Също през 1571-1572 г. е създаден и дворцов оркестър към замъка.

По време на Втората световна война замъкът Грац пострадва сериозно при бомбардировките.

През 2003-2008 г. е направен основен ремонт на оцелелите части от него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]