Гращица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гращица
Общи данни
Надм. височина1506 m
Пощ. код4714
Тел. код?
МПС кодСМ
ЕКАТТЕ17837
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСмолян
Община
   кмет
Смолян
Николай Мелемов
(ГЕРБ)

Гращица е село в Южна България. Намира се в община Смолян, област Смолян.

Към 1934 г. селото има 281 жители. Населението му към 2011 г. е 11 души. Влиза в землището на село Стойките.[1]


Село Гращица е разположено на южен склон на 1300 м. надморска височина в непосредствена близост до с. Стойките. Панорамната гледка към Перелишкия дял на Родопите е впечатляваща. Сутрин е огряно от слънце, а облаците хвърлят сенки и се проектират върху боровете и ливадите.


Историята на Гращица не е по-различна от тази на хиляди други български села. Оживено навремето, кипящо от труд и врява, сега е изцяло покрито с тишината на планината. Там, където по-рано са обработвани земи, сега планината настъпва. Ливади, косени само преди десет години, вече са част от гората. Въздухът мирише на бор и малини, а сърни пасат необезпокоявани.


В миналото селото е наброявало над 400 жители и за начално училище е имало предостатъчно деца. През 1928 година родолюбивият Никола Узунов е дарил имот за училище. Вдигнали го за чудо и приказ с дялани камъни. Всеки жител над 16 години е трябвало да даде 16 работни дни на строежа. През 50- те животът около него също кипял с пълна сила - вечеринки, театрални постановки... Младите от Стойките и другите села наоколо идвали всяка вечер. Лека-полека урбанизация настъпва, цели семейства се преселват в Смолян, и училището затваря врати.

Към настоящия момент Гращица с около 60-те си къщи се утвърждава като вилно селище и предлага приятна отмора в жежкото лято и дългата снежна зима.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Област Смолян. // Преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 година. Т. Книга 1. Население по области, общини и населени места. София, Национален статистически институт, 2012. с. 259.
  2. https://www.smolyan.bg/bg/menu/content/1540