Гребен (планина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гребен.

Гребен
Снимка от връх Драговски камък, Гребен планина
Снимка от връх Драговски камък, Гребен планина
Reliefkarte Serbien.png
42.9483° с. ш. 22.6414° и. д.
Местоположение на картата на Сърбия
Общи данни
МестоположениеFlag of Bulgaria.svg България
Flag of Serbia.svg Сърбия
Най-висок връхДзиглина ливада
Надм. височина1337 m
Гребен в Общомедия

Грѐбен е гранична планина между България и Република Сърбия. Разположена е източно от Руй планина между Завалската планина в България и Влашка планина в Западните покрайнини, днес[1] отвъд сръбската граница. Планината е изградена главно от карбонски пясъчници и кредни варовици. Река Ерма, течаща между Гребен и Влашка планина, оформя изключително красивото Погановско ждрело в Западните покрайнини. На българска територия, след прокарването на границата в 1920 г. по Ньойския договор, остава съвсем малка част от югоизточния склон.

Най-високият връх на планината е Дзиглина ливада, висок 1337 м. Той е отвъд границата на сръбска територия.

Най-висок връх на българска територия е връх Голеш. С надморска височина от 1156м. Маршрутът до върха е сравнително обрасъл.

На българска територия е връх Драговски камък (1118 м). Северното му чело му е с форма на висока пирамида, затова е наричан Трънският Матерхорн. [2] Върхът е праисторическа, антична и късноантична крепост. Намира се между трънските села Врабча и Филиповци. Най-подходяща изходна точка за изкачване е първата махала на село Врабча. Поема се надясно след махалата и се изкачва каменисто възвишение, обрасло с гора. След като се изкачи се върви само по билото и след около 20 минути се достига върха. Друг вариант за изкачване на Драговски камък е Драговската махала на с. Филиповци.

На българска територия е и връх Гарванов камък (1008 м). Върхът се намира на най-северната част от било с разнообразни скали и камъни с причудливи форми, на някои от които има издълбани символи. Мястото е тракийско светилище. [3] От него се открива чудесна гледка към Руй и задграничната част от Гребен и Влашка планина. Лятно време има много пепелянки. Общо изкачването трае не повече от един час.

Източници[редактиране | редактиране на кода]