Гренландска акула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гренландска акула
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Бодилестоподобни акули (Squaliformes)
семейство:Полярни акули (Somniosidae)
род:Полярни акули (Somniosus)
вид:Гренландска акула (S. microcephalus)
Научно наименование
(Bloch & Schneider, 1801)
Разпространение
Гренландска акула в Общомедия
[ редактиране ]

Гренландската акула (Somniosus microcephalus), известна още като полярна акула е бодилестоподобна акула от семейство Somniosidae. Това е една от най-големите акули, с размери, сравними с тези на голямата бяла акула. Най-големите екземпляри от този вид могат да достигнат почти до 8 m при тегло до 2,5 тона. Въпреки това, най-често се срещат видове с размери от 3 до 4,8 m и тегло до 400 кг.[2]

Разпространение и местообитане[редактиране | редактиране на кода]

Гренландската акула е широко разпространена в северната част на Атлантическия океан край бреговете на Гренландия и Исландия.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Основно се хранят с риба и по-рядко с тюлени. Описани са случаи, в които в стомасите на полярни акули са открити остатъци от полярни мечки и северни елени.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният период за този вид акули е през пролетта. Женската снася около 500 елипсовидни яйца с размери около 8 cm на дължина.

Продължителност на живот[редактиране | редактиране на кода]

Гренландската акула има най-продължителен живот от всички гръбначни видове. Една такава акула била маркирана в Гренландия през 1936 г. и заловена през 1952 г. Нейните измервания показват, че тези акули растат с около 0.5 – 1 см годишно. През 2016 г. е направено проучване в което участват 28 акули, които варират от 81 до 502 см (2.7 – 16.5 фута) на дължина. На най-старото от животните и най-голямото, е направено радио въглеродно датиране за определяне на възрастта. Установено е че възрастта на акулата е около 392 ± 120 години (не на по-малко от 272 години и на повече от 512 години). Авторите допълнително смятат, че видът достига полова зрялост на около 150 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Somniosus microcephalus (Bloch & Schneider, 1801). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. Wood, Gerald. The Guinness Book of Animal Facts and Feats. 1983. ISBN 978-0-85112-235-9.