Гренландска акула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гренландска акула
Somniosus microcephalus okeanos.jpg
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Бодилестоподобни акули (Squaliformes)
семейство:Полярни акули (Somniosidae)
род:Полярни акули (Somniosus)
вид:Гренландска акула (S. microcephalus)
Научно наименование
(Bloch & Schneider, 1801)
Разпространение
Somniosus microcephalus distmap.png
Гренландска акула в Общомедия
[ редактиране ]

Гренландската акула (Somniosus microcephalus), известна още като полярна акула е бодилестоподобна акула от семейство Somniosidae. Това е една от най-големите акули, с размери, сравними с тези на голямата бяла акула. Най-големите екземпляри от този вид могат да достигнат почти до 8 m при тегло до 2,5 тона. Въпреки това, най-често се срещат видове с размери от 3 до 4,8 m и тегло до 400 кг.[2]

Разпространение и местообитане[редактиране | редактиране на кода]

Гренландската акула е широко разпространена в северната част на Атлантическия океан край бреговете на Гренландия и Исландия.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Основно се хранят с риба и по-рядко с тюлени. Описани са случаи, в които в стомасите на полярни акули са открити остатъци от полярни мечки и северни елени.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният период за този вид акули е през пролетта. Женската снася около 500 елипсовидни яйца с размери около 8 cm на дължина.

Продължителност на живот[редактиране | редактиране на кода]

Гренландската акула има най-продължителен живот от всички гръбначни видове. Една такава акула била маркирана в Гренландия през 1936 г. и заловена през 1952 г. Нейните измервания показват, че тези акули растат с около 0.5 – 1 см годишно. През 2016 г., е направено проучване в което участват 28 акули, които варират от 81 до 502 см (2.7 – 16.5 фута) на дължина. На най-старото от животните и най-голямото, е направено радио въглеродно датиране за определяне на възрастта. Установено е че възрастта на акулата е около 392 ± 120 години (не на по-малко от 272 години и на повече от 512 години). Авторите допълнително смятат, че видът достига полова зрялост на около 150 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Somniosus microcephalus (Bloch & Schneider, 1801). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 23 декември 2021 г. (на английски)
  2. Wood, Gerald. The Guinness Book of Animal Facts and Feats. 1983. ISBN 978-0-85112-235-9.