Гривна за крак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гривна за крак

Гривната за крак е украшение, което се носи около глезена.[1] Най-често се носи от жени.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гривните за глезен се носят в ежедневието от жените от всички социални класи в Древен Египет още от додинастичния период. Те се правят от различни метали и в различни форми, като по-скъпите метали като златото са по-разпространени сред по-заможните хора, докато по-ниските класи използват сребро или желязо. По времето на четвъртата, петата и шестата династии, гривните за крак се правят от мъниста в няколко реда. Такива гривни се носят от танцьорки.[2]

В Европа, бронзови гривни за крака се появяват през бронзовата епоха по поречието на Дунав, в подножията на Алпите, от Рейн до Атлантическия океан и на юг до Рона. Такива гривни са намерени в съкровищата от тези райони, заедно с други бронзови предмети. Смята се, че са били донесени от Курганната култура.

Установена е употребата на гривни за крак през неолита и халколита в Мехргарх (днешен Пакистан).[3] Жените от Раджастан носят най-тежките гривни за крак, които са сребърни и обозначават племенната им принадлежност.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Merriam-Webster Dictionary
  2. Wilkinson, Alix. Ancient Egyptian Jewellery. Great Britain, Taylor & Francis, 1971. с. 28.
  3. KENOYER, J.M. ORNAMENT STYLES OF THE INDUS VALLEY TRADITION EVIDENCE FROM RECENT EXCAVATIONS AT HARAPPA, PAKISTAN // Paleorient 17/2.