Григорий Великотърновски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Григорий
български православен духовник

Роден
Григорий в Общомедия

Митрополит Григорий (светско име Йорго Иванов Стефанов) e митрополит на Великотърновска епархия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10.10.1950 г. в с. Козаревец, Великотърновско. Основно образование получава в родното си село, след това учи в СПТУ "Киро Конаров" по машиностроене в гр. Горна Оряховица.

След завършване на средното си образование, през 1968 г. постъпва като послушник в Преображенската св. обител. Там в началото на м. февруари 1974 г. е постриган в монашество с името Григорий от Великотърновския митрополит Стефан, който го ръкополага и в йеродяконски чин.

Продължава образованието си в Софийска духовна семинария и Духовна академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1979 г. По време на своето следване там йеродякон Григорий служи като митрополитски дякон на Великотърновския митрополит Стефан, който в началото на 1980 г. го ръкополага и за йеромонах.

От края на 1980 г. йеромонах Григорий е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия, която длъжност изпълнява до м. декември 1985 г. Като такъв на 06.12.1981 г. по решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство от Старозагорския митрополит Панкратий.

От есента на 1982 г. архимандрит Григорий е на богословска специализация в университета в швейцарския град Ньошател, а по-късно и в институтите в Босей и Женева, Швейцария. Специализира в градовете Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд, Англия.

След завръщането си в България, от лятото на 1985 г., заедно със задълженията си на протосингел на Старозагорската митрополия, архимандрит Григорий е и сътрудник в отдела за Междуцърковни отношения при Светия Синод. На 22.12.1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Константийски" и е назначен за викарий на Старозагорския митрополит Панкратий, какъвто остава до 1987 г., а от края на 1987 г. до Възкресение Христово, 1990 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан.

От 1 април 1990 до 19 юни 1990 година епископ Григорий е ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария.

От 1 юли 1990 година е назначен за ректор на Софийска духовна семинария, който пост заема до началото на 1994 година.

На 27 февруари 1994 година е избран, а на 6 март 1994 година е и канонически утвърден за Великотърновски митрополит.

Ситрополит Григорий прави проекти за изграждане на Духовна семинария в старата столица, в двора на старата митрополия, близо до Царевец. Богословското училище ще носи името на „Свети Патриарх Евтимий” и ще е наследник на старата Петропавловска духовна семинария. В учебното заведение ще се обучават младежи от цяла България, които ще могат да продължат висшето си образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Към Семинария ще има пансион за 100 ученици. Великотърновският архитект Пламен Цанев работи по проекта на бъдещата Семинария. Изграждането на обекта ще стане със средства от дарения. По предварителни разчети ще са необходими около 1 млн. лева.

Построен е параклис, носещ името на Свети Мина в центъра на Велико Търново.

"За принос в развитие духовността на Велико Търново", Митрополит Григорий е обявен за почетен гражданин на града през 2003 година.

На 29 и 30 юли 2009 година на заседание на Свети Синод, Великотърновският митрополит Григорий измоли частица от мощите на Свети Иван Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град Велико Търново. Светите мощи са предадени лично от патриарх Максим и игумена на Рилски манастир - пископ Евлогий. Мощите на Свети Иван Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града. Свещите мощи бяха донесени за поклонение в Габрово на 19 септември 2009 г.

С опело, отслужено от Великотърновския митрополит Григорий, и с военни почести в двора на църквата „Св. св. Петър и Павел” на 17 март 2010 г. официално е открит саркофаг в памет на посечените през 1394 г. 110 търновски боляри.

На 3 април 2010 година митрополит Григорий участва в делегацията до Божи гроб /Йерусалим/ и донесе благодатен огън във Великотърновска епархия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Цацов Борис, "Летопис на БПЦ, 2010
  • Цацов Борис, "Архиереите на БПЦ, 2003
  • Радев Иван, "История на Велико Търново XVIII - XIX век", "Слово", В.Т., 2000, стр. 599-617
  • Александрова Сашка, "Митрополит Григорий ще прави семинария във Велико Търново", в-к Борба", 2010