Гринди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гринди
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Делфинови (Delphinidae)
подсемейство:Globicephalinae
род:Гринди (Globicephala)
Научно наименование
Lesson, 1828
Разпространение
Гринди в Общомедия
[ редактиране ]

Гриндите (Globicephala) са род морски бозайници от семейство Делфинови, в който влизат два съществуващи вида: Globicephala melas – обикновена гринда (черна гринда) и Globicephala macrorhynchus – късопера гринда (тропическа гринда).

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Родът Гринди се състои от два живи и 3 изчезнали вида.[1]

Род Гринди

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото на гринда е от 3,6 до 8,5 метра, като женските гринди достигат по-малки размери. Растежът продължава до 20-годишна възраст.

Теглото на женските индивиди е около 0,8 – 1,8 т, а мъжките достигат до 3т. Продължителността на живот е до 59 години за женските и до 46 за мъжките индивиди.

Формата им е цилиндрична, със заоблена глава, едва издаваща се от тялото.

Окраската им е от тъмносива до въгленово черна, като изключение прави бялото петно под брадичката. Срещат се и петна до очите, перките и генталии.

Двата животински вида се отличават с количеството на зъбите и дължината на перките. Гръбната перка е сърповидна. Боковите перки достигат дължина до 1/5 от цялата дължина на гринда.

Късоперата гринда е една от само няколко вида бозайници, които преминават през менопауза и живеят десетки години след това.

Ареалът на обитанието е широк – късоперата гринда предпочита тропически и субтропически води, а обикновената гринда се среща в умерени и студени зони.


Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Гринди са високо социални и развити същества през всички периоди от живота си. Обикновено живеят в групите от 10 – 30 делфини, но се срещат и по-големи групи (около 100 индивиди в група).

Демонстрират различни поведение, като – почиване, общуване, търсене на храна.

За комуникация по между си използват ехолокация, звукови сигнали и движенията с опашката – спектърът на акустични и не акустични начини за общуването по между си е широк.

Използват фото-идентифициращ метод за запомняне на индивиди в групата.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

През деня гринди спят, но през нощта започват да търсят храната. Времето на гмуркането е от 5 до 10 минути, като успяват да се потопят на 600 метра.

Хранят се преди всичко с главоноги, риба и калмари. Понякога нападат и кашалоти.

Известен е случай на нападнат човек, подтвърден и записан с видеокамера, от 12 май 1991 г. Мъжката гринда хваща крака на подводната плувкиня Лизу Кастело, след което се гмурва на дълбочина 10 метра, а после внимателно се връща.

Жената не е получила сериозни травми, а поведението на животното може да бъде обяснено със заплаха от страна на гмуркачите – те специално са плували до делфините, опитвайки се да ги хванат, което е абсолютно нежелателно поведение при наблюдение на диви животни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гриндите са полигамни животни, които се чифтосват с други индивиди от групата си. По време на брачния период мъжките индивиди стават агресивни.

Половата зрялост при женските индивиди настъпва на 6 годишна възраст, а при мъжките по-късно – на 12 години.

Бременността продължава 16 месеца, след което се ражда само едно малко с тегло около 100 кг. Кърменето продължава до 27 месеца. Следващо раждане е възможно едва след 4 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Paleobioly Database. Globicephala Lesson 1828 // 5 август 2021. Архивиран от оригинала на 2020-09-25. Посетен на 2021-08-05. (на английски)