Гробница на Кир Велики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гробницата на Кир Велики)
Гробница на Кир Велики
آرامگاه کوروش بزرگ
Гробница на Кир Велики, 2010 г.
Гробница на Кир Велики, 2010 г.
Местоположение
30.1939° с. ш. 53.1672° и. д.
Гробница на Кир Велики
Местоположение в Иран
Страна Иран
ГрадПасаргада
Археология
Видгробница мавзолей
Период6 век пр.н.е.
Култураперсийска архитектура
Гробница на Кир Велики в Общомедия

Гробницата на Кир II Велики, цар на Мидия, се намира в град Пасаргад, Иран.

Град Пасаргад е създаден от Кир, за да бъде негова столица. В двореца, както и в други по-късни ахеменидски обекти, се вижда способността на иранците да възприемат и асимилират чужди елементи, които се превръщат във важна част от тяхното изкуство. Гробницата на Кир II Велики се намира в древна Персия и днешна провинция Фарс, на север от Персеполис и е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Кир II Велики е известна фигура в световната история. Като „баща на иранската нация“, той е първият световен лидер, наричан „Велики“.

Кир основава първата световна империя и втората иранска династична империя (Ахеменидската) – след като побеждава мидийския цар и обединява мидийците с друго голямо иранско племе, персите. Тъй като е един от най-великите и най-известни ирански царе, всяка година голям брой хора посещават този мавзолей, за да почетат великите дела на владетеля. Гробницата му е сред най-популярните атракции на Иран.

Въпреки че е владеел голяма част от древния свят, Кир Велики щял да проектира за себе си гробница, която изобразява изключителна простота и скромност, в сравнение с тези на други древни царе и владетели.

Когато Александър Велики превзема и унищожава Персеполис, той решава да посети гробницата на Кир. Ариан (смятан за най-достоверен източник за живота на Александър Велики), отбелязва, че той е заповядал на Аристобул, един от неговите войни, да влезе в мавзолея. Вътре той открил златно легло, маса, подредена със съдове за пиене, златен ковчег (в който е било положено тялото му), няколко орнамента, украсени със скъпоценни камъни и надпис върху гробницата. Но никаква следа от този надпис не оцелява и има сериозни несъгласия относно точната формулировка на текста. Страбон съобщава, че надписът гласи: „Минувачо, аз съм Кир, който даде на персите империя и беше цар на Азия. Затова не оскърбявай този паметник.“

Формата на гробницата е проста, изработена е от големи, внимателно облицовани, издялани каменни блокове, поставени с прецизна точност. Долната част е съставена от камък, изрязан и оформен като правоъгълна основа. Тя има шест широки стъпала, водещи до гроба.

Дизайнът на гробницата на Кир Велики, се приема като месопотамски или еламитски зикурат.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]