Група на най-бедните страни в света

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Страни, признати за „нуждаещи се от безвъзмездна помощ“
  страни, получаващи безвъзмездни помощи
  страни, получаващи частични помощи
  страни, нуждаещи се от помощи, но непокриващи нужните условия за получаването им

Групата на най-бедните страни в света (на английски: Heavily Indebted Poor Countries, HIPC) е група от 39 развиващи се страни с високо ниво на бедност и на дългова задлъжнялост, които са признати за нуждаещи се от безвъзмездната помощ, оказвана от Световната банка и Международния валутен фонд.

История и членки[редактиране | редактиране на кода]

Създаването на групата е инициирано от Международния валутен фонд и Световната банка през 1996 г., след обширно лобиране от страна на неправителствени организации и други органи. Инициативата предвижда намаляване на дълга и предоставяне на нисколихвени заеми, за да ликвидира или намали външният дълг до устойчиви нива. За да се включат в инициативата, страните трябва да имат неустойчиво дългово бреме, което не може да се управлява с традиционни средства.

Към януари 2012 г. са определени 39 страни (33 от тях са в Субсахарска Африка), имащи необходимите качества да получат облекчение на дълга.[1]

36-те страни, които получават пълно или частично облекчаване на дълга, са:[2]

* – показва четирите страни, които все още трябва да достигнат до завършване на някои, точки на програмата HIPC и следователно имат право само на частично опрощаване на дълга. Останалите 32 страни са завършили програмата успешно и техния външен дълг е отменен изцяло.

Останалите три страни са Судан, Сомалия и Еритрея. Те все още са под мониторинг и не са влезли в програмата на HIPC.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Групата се критикува заради строгите мерки за приемане на членки и заради това, че карат страните-членки да приемат законови промени, които не помагат, а задълбочават проблемите с бедността на населението и завличат много повече хора под линията на бедността.

Източници[редактиране | редактиране на кода]