Групов интелект

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Групова интелигентност)
Направо към: навигация, търсене

Груповата интелигентност се отнася до процес, при който големи групи от хора заедно и едновременно се приближават до общи точки на знание. Според някои изследвания, малките групи се справят по-добре от индивидуалните опити за справяне с въпроси и проблеми. [1]

Социалните психолози изучават груповата интелигентност и свързаните с това теми като децентрализираното вземане на решение и груповото знание, използвайки демографска информация, за да изучат развитието на една такава интелигентност и резултатите и последствията това за една продължителна социална промяна.

Терминът групова интелигентност описва как при най-добрите обстоятелства, големи групи от хора едновременно се доближават до тези общи точки на знание в определена област или области. Терминът често се използва взаимозаменяемо с колективна интелигентност, коинтелигентност, групово знание и мисловност на стадото.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Williams, Wendy M.; Sternberg, Robert J., Group Intelligence: Why Some Groups Are Better than Others, 1988
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Group intelligence“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.