Градина (окръг Кюстенджа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гръдина)
Градина
Grădina
— село —
44.5291° с. ш. 28.4501° и. д.
Градина
Страна Румъния
ОкръгКонстанца
ОбщинаГръдина
Площ71.54 km²
Надм. височина62 m
Население940 души (1 декември 2021 г.)
13,1 души/km²
Агломерация1171 души
SIRUTA63326
Пощенски код907278
Телефонен код40 241
Часова зонаUTC+2:00
Официален сайтwww.primariagradina.ro
Градина в Общомедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Градина.

Градина (на румънски: Grădina) е село-център на селска община в окръг Констанца в Северна Добруджа, Румъния.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото разположено на 60 километра северозападно от окръжния център Констанца. През него тече реката Градина Мукова. Кметството включва три села:

  • Градина (исторически наименования: Tocsof, на турски: Dokuzsofu);
  • Касиан (Casicea, историческо наименование: Șeramet);
  • Кея (историческо наименование: Chirișlic, турски: Kirişlik)

В общината попада част от геоложкия и ботанически природен резерват Геоложки масив Кея.

История и демография[редактиране | редактиране на кода]

Множество археологически находки сочат, че община Градина се намира в район, обитаван от древни времена. Сред живописния пейзаж на геоложкия масив Кея се намират така наречените „писмени камъни“, дешифрирани от Василе Първан през 1913 г. Те са записани на елинизиран латински и заедно с последните археологически находки на римското селище Vicus Casian са знак за проникванетo в латинско-гръцкo влияние в района. В близка долина е идентифициран т.нар. Път Касимча, свързващ Капидава на Дунав с Истрия на Черно море. Във връзка с това се интерпретира и находка от село Кея, която жалонира разстояние от хиляди стъпки (milium pasum) до Истрия.

Cело Градина под името Токсоф се появява за първи път в документираните извори между 1858 и 1860, когато група от кримски татари се заселва там. Преброяването на населението, проведено през 1860 показват преобладаване на мюсюлманско население. През 1877 г. селото е най-южното в окръг Тулча По време на Първата световна война село Токсоф е частично разрушено, което води до икономически спад и се администрира от Горни Пантелимон до 1924 г. През 1931 г. Токсоф е преименуван на Гръдина и е обявен за отделна община заедно със село Кея. До 1944 вследствие на колонизацията с румънци от Трансилвания и България, които са настанени сред местните татари в имотите на изселените българи, при което структурата на населението се променя драстично. През 1951 г. е проведена колективизация в селското стопанство и е създаден кооператива „Бернар Андрей“ с площ от 100 ха. През 1968 г. са взети административните решения, които отменят община Градина, но на 1 януари 2005 тя е възстановена в сегашния си състав,[1] като е изграден и културен център.

Общината има следната демографска структура:[2]

Етнически състав на кметство Гръдина

  румънци (91.8%)
  татари (4.47%)
  неопределени (3.42%)
  други (0.28%)

Вероизповедания в кметство Гръдина

  мюсюлмани (4.76%)
  други (3.51%)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Anghel Bardac – Studiu istorico-arheologic privind evoluţia comunei Grădina
  2. Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat la 5 august 2013.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Grădina“ и страницата „Comuna Grădina, Constanța“ в Уикипедия на английски и румънски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.