Гръцка националсоциалистическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гръцка националсоциалистическа партия
Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ръководител Георгиос Меркурис
Основана 1932 г.
Разформирована 1943 г.
Щаб Атина
Идеология Националсоциализъм
Цветове      черно

Гръцката националсоциалистическа партия (на гръцки: Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) е нацистка политическа партия в Кралство Гърция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадена в Атина през декември 1932 г., Националсоциалистическата партия е една от крайнодесните групи, действащи в страната по онова време. Тя обаче се отличава с това, че най-силно подкрепя Адолф Хитлер, опитвайки се да копира Националсоциалистическата германска работническа партия в организационни и политически термини.[1]

Партията се появи след като Меркурис, който преди това показва симпатия към италианските фашистки профсъюзи, се отделя от Панагис Цаларис и популистката партия относно необходимостта от коалиционно правителство.[2] Чрез контактите си с Галеацо Чиано, Меркурис осигурява финансиране за новата група от Италия, макар че това скоро пропада, тъй като те не са убедени, че партията е в някаква позиция да спечели властта.

Самата партия до голяма степен се ориентира към италианския фашизъм, въпреки че самият Меркурис и някои от неговите основни последователи са по-привлечени от германския модел. Меркурис понякога се използва като посредник между правителствата, работещи по време на германската окупация.

Политическа подкрепа[редактиране | редактиране на кода]

Партията, обаче, не служи на режима на Йоанис Метаксас, въпреки монархическата позиция на партията, много от нейните последователи са примирени с новото правителство. По време на окупацията на Гърция, партията е оставена да продължи с дейността си, макар че няма реална роля в до голяма степен военното гръцко правителство и се изправя пред конкуренция от другите екстремистки движения.[3] Тя се надява да получи влияние, но германците смятат, че поради хроничната липса на подкрепа от страна на народа, не е целесъобразно да предлагат на партията властта.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stanley G. Payne, A History of Fascism 1914-1945, London, Roultedge, 2001 ,p. 320
  2. Philip Rees, 'MERCOURIS, George S.', Biographical Dictionary of the Extreme Right Since 1890, p. 262
  3. Payne, A History of Fascism, p. 427
  4. Mark Mazower, Inside Hitler's Greece,: The Experience of Occupation, 1941-44, Yale University Press, 2001, p. 87

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Greek National Socialist Party“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.