Гръцка овчарка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гръцка овчарка
Характеристики
Ръстмъжки: 40 – 53 кг
женски: 32 – 40 кг
Тегломъжки: 70 – 75 см
женски: 65 – 68 см
Произход
Страна Гърция
Класификация по МФК
Стандартне е призната
Гръцка овчарка в Общомедия

Гръцката овчарка е овчарска порода кучета, произхождаща от северната част на Гърция за охрана и пасене на огромните стада овце. Това огромно куче може само да се справя с вълци, поради което е много популярна сред местните пастири.

В последните години се отделя много внимание както на развъждането на чистокръвни гръцки овчарки, така и на кръстосването ѝ с други овчарски кучета от Балканите, като каракачанско куче и хърватско планинско куче.

Гръцката овчарка е изключително работно куче – трудолюбива и непретенциозна. Сражава се успешно и решително с различни хищници – вълци, мечки и дори хора.

Гръцката овчарка е много привързана към стопанина си, поради което е много послушна. Трябва ѝ настойчиво строго възпитание. В отношенията „стопанин-куче“ стопанинът трянва да доминира и да доказва, че е лидерът.

Това овчарско куче е подозрително и недоверчиво към непознати и нейното безразлично спокойствие пред тях е измамно – гръцката овчарка е винаги нащрек и готова за атака, а вкрайни ситуации може да стане неуправляема и агресивна.

Такива кучета трябва да се приучат рано към пълно възпитание, защото иначе няма начин стопаните да се справят с тях. Трябва кученцето да се социализира възможна най-рано и да не се ограничава в отношенията му с животни и хора.

Гръцката овчарка напълно не отговаря на условията за куче, което може да се гледа в апартамент. Тя се чувства комфортно само ако се намира под открито небе и не се страхува от никакви метеорологични явления, като дъжд и студ, и от нападения на хищници – от всички тези неща е защитена с рунтавата си козина.

Това куче не се нуждае от здравни грижи, тъй като е изключително здрава порода и има имунитет към почти всички болести.

Източници[редактиране | редактиране на кода]