Гудаута

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гудаута
გუდაუთა
Гәдоуҭа
— град —
      
Герб
Центърът на града
Центърът на града
43.1° с. ш. 40.6167° и. д.
Гудаута
Страна Грузия
ОбластАбхазия
Население8514 души (2011)
Пощенски код7200
Часова зонаUTC+3
Гудаута в Общомедия

Гудаута (на грузински: გუდაუთა; на абхазки: Гәдоуҭа; на руски: Гудаута) е град в Абхазия, Грузия. Разположен е на брега на Черно море, на 37 km северозападно от Сухуми, административен център на Гудаутски район. Има население от 8514 души към 2011 г.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището Гудаута съществува още от неолита, когато тук са се заселили риболовци и земеделци. Името му произлиза от това на река Гудоу, която тече през града. Съществува и легенда, че името на града произлиза от името на момче – Гуда, и името на момиче – Ута. Според легендата, те много се обичали, но семейните закони не им позволявали да бъдат заедно. Гуда не можел да живее без Ута, затова се хвърлил в реката. Ута го последвала.[2][3] По времето на СССР, близо до града оперира военновъздушна база „Бамбара“. През 1999 г. Русия се съгласява да закрие базата. Въпреки това, Грузия твърди, че базата всъщност не е била закривана. След Войната в Южна Осетия през 2008 г., Русия признава независимостта на Абхазия[4] и оповестява планове за възстановяване на базата.[5] По-късно същата година информацията е потвърдена и от абхазкия президент Сергей Багапш.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Леката промишлеността на града включва заводи за тютюн, цитруси, вино и чай. Тежката промишленост е представена от машиностроене и производство на строителни материали.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]