Густав Моленграф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Густав Моленграф

Густав Адолф Фредерик Моленграф (на холандски Gustaaf Adolf Frederik Molengraaff) (27 февруари 1860, Ниймеген - 26 март 1942, Васенар) холандски геолог, биолог, пътешественик.

Учи математика и физика в университета в Лайден, а от 1882 г. - в университета в Утрехт. Като студент през 1884-1885 г. прави първите пътувания в чужбина, като се присъединява към една експедиция в Холандските Антили. След завършване на образованието си, написва дисертация и става доктор по геология. След това повищава образованието си в Мюнхен, като изучава кристалография и се възползва от възможността на прави изследвания в Алпите.

През 1888 г. Моленграф става доцент, а след това и професор по геология в университета в Амстердам. По време на преподаването си в университета през 1891 г. пътува до Южна Африка, където изследва златните залежи, а от 1893 до 1897 г. пребивава на остров Калимантан. Пресича острова от изток на запад, изследва геоложкия му стоеж и картира част от централните, неизследвани части на гигантския остров.

През 1897 г. става "държавен геолог" на тогавашната Република Трансваал, като основната му задача е да извършва геоложки проучвания на страната. Открива голямото рудно находище Бушвелд. Заедно с геоложката дейност извършва и картографска, с което допринася за по-точното картиране на Трасваал. По време на Втората англо-бургска война се завръща в Холандия, написва и издава книга за златните находища на Трансваал и провежда експедиция до остров Сулавеси, където изследва тамошните златни находища.

През 1901 г., след свъшване на войната, отново е поканен в Южна Африка да продължи проучвателната си дейност. Негово е откритието всеки войник да носи в себе си малка калаена табелка, на която са написани неговите лични данни.

През 1906 г. става професор в университета в Делфт. През 1910-1911 г. възглавява комплексна геоложка експедиция в Източна Холандия, а през 1927 - в Южна Африка, организирана от Харвардския университет.

През 1930 г. се пенсионира и умира на 26 март 1942 във Васенаар, Холандия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gustaaf Adolf Frederik Molengraaff“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.