Густав Моленграф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Густав Моленграф
Gustaaf Adolf Frederik Molengraaff
холандски изследовател
ZieglerMolengraaff.jpg
Роден
Починал
Васенаар, Холандия

Националност Флаг на Нидерландия Нидерландия
Образование Лайденски университет
Утрехтски университет
Научна дейност
Област Геология, биология
Образование Лайденски университет,
Утрехтски университет,
Мюнхенски университет
Работил в Амстердамски университет,
Делфтски университет
Густав Моленграф в Общомедия

Густав Адолф Фредерик Моленграф (на нидерландски: Gustaaf Adolf Frederik Molengraaff) е холандски геолог, биолог, пътешественик, изследовател на Африка и Азия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 февруари 1860 година в Наймехен, Холандия. Учи математика и физика в Университета в Лайден, а от 1882 в Утрехтски университет. Като студент през 1884 – 1885 г. прави първите пътувания в чужбина, като се присъединява към една експедиция в Холандските Антили. След завършване на образованието си, написва дисертация и става доктор по геология. След това продължава образованието си в Мюнхен, като изучава кристалография и се възползва от възможността да прави изследвания в Алпите.

През 1888 г. Моленграф става доцент, а след това и професор по геология в Университета в Амстердам. По време на преподаването си в университета през 1891 г. пътува до Южна Африка, където изследва златните залежи, а от 1893 до 1897 пребивава на остров Калимантан. Пресича острова от изток на запад, изследва геоложкия му строеж и картира част от централните, неизследвани части на гигантския остров.

През 1897 г. става „държавен геолог“ на тогавашната Република Трансваал, като основната му задача е да извършва геоложки проучвания на страната. Открива голямото рудно находище Бушвелд. Заедно с геоложката дейност извършва и картографска, с което допринася за по-точното картиране на Трансваал. По време на Втората англо-бургска война се завръща в Холандия, написва и издава книга за златните находища на Трансваал и провежда експедиция до остров Сулавеси, където изследва тамошните златни находища.

През 1901 г., след завършване на войната, отново е поканен в Южна Африка да продължи проучвателната си дейност. Негово е откритието всеки войник да носи в себе си малка калаена табелка, на която са написани неговите лични данни.

През 1906 г. става професор в Университета в Делфт. През 1910 – 1911 възглавява комплексна геоложка експедиция в Източна Холандия, а през 1927 – в Южна Африка, организирана от Харвардския университет.

През 1930 г. се пенсионира и умира на 26 март 1942 във Васенаар на 82-годишна възраст.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gustaaf Adolf Frederik Molengraaff“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.