Густав Фехнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Густав Фехнер
психолог

Роден
Починал
18 ноември 1887 г. (86 г.)
Националност германец
Научна дейност
Област Психология
Работил в Лайпцигски университет
Густав Фехнер в Общомедия

Густав Теодор Фехнер (на немски: Gustav Theodor Fechner) е германски експериментален психолог. Фехнер е най-известен с това, че разработва психофизиката - изследването на взаимоотношението между психиката и материалния свят. Когато интензивността на стимула се увеличава в геометрична прогресия, психичното усещане се увеличава в аритметична прогресия. В началото на XIX век Имануел Кант е предсказал,че психологията никога не би могла да се превърне в наука, защото е невъзможно експериментално да се измерват психичните процеси. Благодарение на работата на Фехнер за първи път учените могат да измерват психиката. Заедно с това, Фехнер разгръща своя философска система, базирана на панпсихизъм и пантеизъм. Той твърди, че Земята е жив организъм,части от който са всички одушевени и неодушевени същества.


Живот[редактиране | редактиране на кода]

Фехнер е роден през 1801 г. в гр. Зарки Виелке (тогава Грос Зерхен в семейство на пастор. През 1817 г. той учи медицина в Дрезден, а от 1818 г. в Лайпцигски университет. До края на живота си той живее в Лайпциг. Интересът към медицината спада и Фехнер започва да се занимава с физика. От 1834 г. той започва да преподава физика в Лайпцигски университет. Изключително педантичен и трудолюбив, Фехнер предпочита да работи върху трудовете си у дома или в кабинета си, като рядко приема гости. Неговата работа му създава известност в града. Между 1837 и 1843 г. той страда от силна загуба на зрение, придружена със симптоми на психическо разстройство, което вероятно се дължи на претоварване и на неговите експерименти със собственото му зрение. През 1840 г. здравето му силно се влошава и Фехнер е принуден временно да се откаже от преподаване. В края на 1843 г.здравето му се подобрява внезапно, което повлиява на неговото философско мислене.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Психофизиката се основава на разбирането за съществуването на материалното и духовното в единство. Фехнер систематизира три фундаментални метода на психофизиката:

1. Метода на средната грешка или изчисляването на средната стойност, която представлява най-доброто приближение до голям брой измервания;

2. Метода на константните стимули или откриването на количеството различие в стимулацията, необходимо, за да се идентифицира онова различие, което е било полезно за измерването на праговете на усещането и способностите;

3. Метода на границите, първоначално наречен метод на едва забележимите различия, за определяне на праговете на зрителната и температурна стимулация.

Философският светоглед на Густав Фехнер е базиран на специфична форма на пантеизъм и панпсихизъм. През 1836 г. е публикувана неговата "Малка книга за живота след смъртта", където той предлага теорията, че починалите остават да живеят в света, макар и не физически, а като спомен в умовете на своите съвременници. През 1848 г. е издадена неговата книга "Нана, или за душевния живот на растенията", където, базирайки се на свое мистично преживяване през 1843 г., той борави с възможността растителният свят да е одушевен. Тук той развива концепцията си, че начинът, по който гледаме на света, зависи от нашата позиция в него, и че не съществува една-единствена, напълно обективна гледна точка. "Зенд-Авеста" (1851) сумира неговия светоглед, включвайки и представата за планетите и за самата вселена като живи организми. Според Фехнер, всяка по-малка част е включена в състава на по-голямата, и така докато не се достигне до най-съвършената същност, която не е част от нищо по-висше- Бог.По-висшата форма на съществуване е по-съвършена, и по този начин Земята е по-съвършена от своите членове- хората, животните и растенията, които играят ролята на нейни органи. Наричайки своя възглед "Възглед на деня", Фехнер го противопоставя на "Възгледа на нощта" в своята книга от 1879 г. Въпреки интереса си към паранормалното, Фехнер предпочита да положи емпиричен фундамент като основа на теорията си, заедно с използването на умозаключението по аналогия, и по този начин той остава настрана от мистиката.


Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с Вилхелм Вунт и Хайнрих фон Хелмхолц, Фехнер е признат за един от основоположниците на експерименталната психология. Още докато е жив, неговите философски трудове биват пренебрегвани. Панпсихизмът му впечатлява американския психолог и прагматист Уилям Джеймс, който посвещава цяла глава на него в труда си "Плуралистичната вселена". Джеймс пише: "Точно интензивната конкретност на Фехнер, неговото изобилие от детайли ме изпълва с възхищение". Според американския психолог Гранвил Станли Хол: "Той почита фактите като истински учен, но почита виденията на своето въображение като истински воин на Св. Дух".

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия Психология,ред. Реймънд Корсини,1998.
  • Hall, Granville Stanley. "Founders of Modern Psychology". New York and London, 1912, p. 171-172.
  • James, William. "A Pluralistic Universe", New York, 1909, p. 135.
  • Heidelberger, Michael. "Nature form Within: Gustav Theodor Fechner and His Psychophysical Worldview". Pittsburg, 2004.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.