Гутаперча

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Palaquium gutta
Гутаперчови дървета
Химична структура на гутаперчата

Гутаперчата[1] (на английски: gutta-percha от на малайски: guttahсмола; гума“ + на малайски: perscha или на малайски: percha „остров“, или на малайски: pertja – название на растението) е смола, извлечена от растението „pertja“ (род Palaquium); въглеводород с високо молекулно тегло, идентичен по химичен състав с естествения каучук.

Химичната му формула е (С5Н8)n (полимер на 1,4-изопрена);[2] геометричен изомер (транс-форма) на каучука, характеризиращ се със значително по-ниска еластичност.

Извлича се от млечния сок на гутаперчовите растения, растящи на островите на Малайския архипелаг и Филипинските острови. Гутаперчата е подобен на кожа продукт с бял или жълтеникав цвят. Тя е способна, подобно на каучука, да се вулканизира със сяра.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Изолиране на кабел с гутаперча. Гринуич, 1865 – 66 години. Картина от Р. Ч. Дадли

Използва се като изолационен материал в електро- и радиоиндустрията, в химическата и обувната промишленост, както и в стоматологията като материал за обтурация на коренови канали при лечение на пулпити и пародонтити (като част от гутаперчов нерезорбируем щифт (пълнител) за запълване на коренови канали, коренова пломба), а също и при производството на зъбни протези.[3] Гутаперчата понякога все още се използва и за временни пломби. Нейната инертност и биосъвместимост я правят важна и в ендодонтията.[4] По-специално, задвижващи ремъци, транспортни ленти, различни уплътнения, химически устойчиви контейнери, различни лепила и печати също са правени от гутаперча. В миналото се е използвал и като вид каучук – по-специално дълго време е бил традиционен материал за производството на топки за голф.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Думата в РБЕ
  2. Alamgir, A. N. M. Therapeutic Use of Medicinal Plants and their Extracts: Volume 2: Phytochemistry and Bioactive Compounds. Springer, 23 June 2018. ISBN 978-3-319-92387-1. с. 183.
  3. Yee, Fulton S. и др. Three-dimensional obturation of the root canal using injection-molded, thermoplasticized dental gutta-percha // Journal of Endodontics 3 (5). 1977. DOI:10.1016/s0099-2399(77)80091-5. с. 168–174.
  4. Harvey Wickes Felter and John Uri Lloyd. "Gutta-Percha-: An Untold Story. Prakesh et al. ~2001 Endodontology". King's American Dispensatory.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]