Гълъбец (планина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гълъбец (Област Софийска))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гълъбец.

Гълъбец
Изглед към Гълъбец откъм Долно Камарци
Изглед към Гълъбец откъм Долно Камарци
Bulgaria Sofiyska Province relief location map.jpg
42.7213° с. ш. 23.8977° и. д.
Местоположение на картата на България Софийска област
Общи данни
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Софийска областБългария
Част от Средногорско-Подбалканската област
Надм. височина 925 m
Подробна карта
Bulgaria geographic map IhtimankaSrednaGora bg.svg

Гълъбец е напречен планински праг в Средногорско-Подбалканската област в Софийска област, между Камарската и Златишко-Пирдопската котловина.

Планинският праг Гълъбец се издига между Камарската котловина на запад и Златишко-Пирдопската котловина на изток, като свързва Етрополска планина на Стара планина с Ихтиманска Средна гора. Простира се от север на юг на около 15 км, а ширината му е 3 – 4 км. Най-голямата му надморска височина е 925 м. Ридът е важен хидрографски възел, като по билото му преминава главният вододел на България между Черно и Бяло море. Западните склонове на рида се отводняват към Макоцевска река (от басейна на река Дунав), а източните – към Буновска река (от басейна на Марица).

Рида е образуван през неоген-кватернера и е изграден предимно от кристалинни шисти. Източните му склонове, обърнати към Златишко-Пирдопската котловина са по-стръмни от западните. Билото му е заравнено и е заето от пасища. Преобладават кафявите горски почви. Западните му по-полегати склонове са обрасли с гори от горун и габър. Има и изкуствени насаждения от иглолистни гори.

По западния му склон са разположени селата Стъргел и Долно Камарци, а по източния – село Буново.

На протежение от 12,4 км рида се пресича от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП „Гюешево“ – София – Карлово – Бургас.

Под рида, между селата Долно Камарци и Буново е прокопан вторият по дължина (3048 м) жп тунел в България „Гълъбец“, който е част от трасето на Подбалканската жп линия София – Карлово – Бургас.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]