Гълъбка (род)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гълъбка
Russula betularum 02.jpg
Russula betularum
Russula emetica2.jpg
Класификация
царство: Fungi Гъби
отдел: Basidiomycota Базидиеви
клас: Homobasidiomycetes
разред: Russulales
семейство: Russulaceae
род: Russula Гълъбка
Научно наименование
Уикивидове Russula
Гълъбка в Общомедия

Гълъбката (Russula) е род, който обхваща голям брой базидиеви (над 30 вида), гуглести гъби, за които са характерни големи и ярко оцветени плодни тела, както и бели до жълтеникави пластинки, крехко, чупливо месо и пънче с еднаква дебелина по цялата си дължина. Противно на мисълта, че са близки на другите гуглести гъби (печурки, мухоморки и т.н.) те са преминали по друг еволюционен път.

Членовете на този род са едни от най-разпространените диви горски гъби в България и много от тях са изключително вкусни, но интересът към тях е слаб, тъй като идентификацията е твърде трудна поради непостоянство на оцветяването при ядливите видове. Разликите понякога се откриват само с микроскоп.

При всички видове споровият прашец е бял, кремав или охра. Вкусът на свежото месо варира между видовете. Пластинките са освободени от пънчето и са еднакви на дължина. Винаги липсват волва, пръстенче и було както и остатъци от було по гуглата. Нито месото, нито пластинките отделят течност (мляко, както при близките млечници) и няма промени на оцветяване при нараняване.

Гълъбката, събирана най-интензивно, е зелената (R. virescens) поради факта, че най-лесно се разпознава. Червените и лютиви на вкус R. emetica и R. mairei са слабо отровни и може би за консумация най-опасните от рода.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Бясна гъба от иглолистна гора в Полша

Това е списък на най-често срещаните гълъбки в България.