Гълъбово (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гълъбово (Област Пловдив))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гълъбово.

Гълъбово
Общи данни
Население 183 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 16,905 km²
Надм. височина 670 m
Пощ. код 4125
Тел. код 03119
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 18277
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Куклен
Мария Белчева
(ГЕРБ)

Гълъбово е село в Южна България. То се намира в община Куклен, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Гълъбово се намира в планината Родопи на 14 км от град Пловдив. За селото може да се мине през село Марково или през селата Браниполе и Белащица или по асфалтирания път през село Куклен и Кукленския манастир. В близост до с. Гълъбово е имало кале; сега тази местност се нарича Градището.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата на село Гълъбово, наречена на името на св. Архангел Михаил, е построена през 1865 г. В изграждането ѝ са помагали всички от селото, като най-голям принос за строежа има родът Арнаудови. Около селото се намират девет параклиса, които го обграждат в кръг. Разказва се, че преди доста години в селото върлувала тежка болест. Тогава една възрастна жена сънувала, че трябва да се обгради селото с параклиси, за да отшуми болестта. Светците-патрони на параклисите са св. Георги, св. Петка (до този параклис се намира аязмо с лековита вода и носи същото име), св. Илия, св. Димитър, св. Божик, св. Неделя, св. Богородица, св. Никола, св. Влас.

Селото носи името на Никола Гълъбов. Той е роден в Гълъбово (по онова време наричано Ново село) на 4 май 1882 г. Завършва Пловдивската мъжка гимназия, където става убеден привърженик на социализма. Учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1909 г. до 1914 г. с прекъсване поради участие в Балканската война, където е ранен и инвалидизиран. През Първата световна война е военнополеви прокурор. След войната работи като адвокат.

Става първият кмет на Пловдив от комунистическа партия. Поради разногласия в централната власт управлението му продължава по-малко от три месеца: от 30 декември 1919 г. до 15 март 1920 г. Разстрелян е в местността Кемера заедно с други социалисти без съд и присъда на 27 септември 1923 г. след потушаването на Септемврийското въстание.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Илинден в с. Гълъбово се дава курбан и става събор.