Гюстав Доре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гюстав Доре
художник и гравьор
Роден
Починал
23 януари 1883 г. (51 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Гюстав Доре в Общомедия

Гюста̀в (или Густа̀в[1]) Дорѐ (на френски: Gustave Doré, 6 януари 1832 – 23 януари 1883) е френски художник, илюстратор и гравьор. Бащата на Гюстав, Пиер-Луи-Христофор Доре, е строител на мостове. Доре е наричан велик илюстратор на 19 век заради ненадминатата игра на светлосенки в неговите графики.

На 10-годишна възраст прави илюстрации към „Божествена комедия“ на Данте. През 1847 г. Доре заедно с майка си се мести в Париж, където е приет в лицей Шарлеман. В Париж младият художник представя на главния редактор на „Журнал пур рир“ свои илюстрации на подвизите на Херкулес и е приет като сътрудник. Албум с литографии „Подвизите на Херкулес“ е публикуван през същата 1847 година.

Доре така и не получава художествено образование, но прекарва времето си в Лувъра и в Националната библиотека, изучавайки картини и гравюри. Любопитна подробност е, че художникът е делял работния си ден на три части: утрото е посвещавал на графиката, обедно време се е занимавал с живопис, а вечер – отново с графика. През 1848 година художникът става участник в салона, където излага на показ своите работи. След 4 години той прекъсва своите отношения с журналистите. По това време Доре се занимава с оформлението на булевардни издания.

През 1854 година се появяват илюстрациите към „Гаргантюа и Пантагрюел“ и излиза албум с литографии „Парижки зоопарк“. През 1855 година излизат рисунки към „Шегаджийски разкази“ на Балзак. През 1860 година излизат илюстрации към „Ад“ и „Рай“ на Данте, към приказките на Шарл Перо, към „Приключенията на барон Мюнхаузен“ и към „Дон Кихот“. През 1870 година Доре изпълнява цикъла гравюри „Версай и Париж“, а също така оформя издание по история на Лондон и Испания.

Доре създава гравюри-илюстрации към книги на Рабле, Балзак, Данте, Байрон, илюстровано английско издание на Библията, Едгар Алън По, Самюъл Колридж, Джон Милтън, Алфред Тенисън, както и към няколко приказки.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. На френски език се произнася „Гюста̀в“, но понякога се среща транслитерирано като „Густав“.