Давид Давидов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Давид Исаков Давидов
български икономист
Роден
Починал
София (1994 г.)

Етнос евреи
Образование Санктпетербургски държавен университет
Научна дейност
Област Икономика
Образование Санктпетербургски държавен университет
Работил в УНСС
Известен с 8-и ректор на УНСС
Народен представител в:
V НС   VI НС   

Давид Исаков Давидов е български учен икономист от еврейски произход. През 1972 г. става 8-ият ректор на УНСС (тогава "Висш икономически институт „Карл Маркс“)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Давид Исаков Давидов е роден в София на 1 септември 1925 г. От 1941 г. е член на РМС, а от 1950 г. и на БКП. След 9 септември 1944 г. е организационен секретар на ЕМОС в София. Завършил е Планово-икономическия институт в Ленинград (1950 г.) (днес Санктпетербургски държавен университет). След това започва работа във Висшия икономически институт в София.[1] Професор е от 1975 г. в УНСС; ректор на университета в периода 1972 – 1975 г[2]. Бил е член на БКП и е заемал различни държавни постове. В това число зам.-министър на труда и социалните грижи, зам.-министър на тежката промишленост, зам.-председател на Държавния комитет за наука, технически прогрес и висше образование, председател на Съвета по производителните сили към Държавния съвет, директор на Института за социално управление[3].

Освен ректор на УНСС, в същия университет проф. Давидов е бил ръководител на катедра „Икономика на промишлеността“ и на катедра „Теория на управлението и моделиране на стопански системи“, на програмната лаборатория за системен анализ и управление, като един от създателите на катедра „Икономика на труда“ и неин ръководител.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни представители от Шесто народно събрание, ДПК „Димитър Благоев“, 1974, с. 146
  2. www.unwe.bg
  3. www.unwe.bg