Дайна Тайминя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дайна Тайминя
Daina Taimiņa
Латвийска математичка
Родена
19 август 1954 г. (69 г.)

Учила вЛатвийски университет
Научна дейност
Работила вУниверситет „Корнел“
Семейство

Уебсайтpi.math.cornell.edu/~dtaimina/
Дайна Тайминя в Общомедия

Дайна Яновна Тайминя (на латвийски: Daina Taimiņa), родена на 19 август 1954 година, е латвийска математичка, асоцииран професор в Корнелския университет, известна с трудовете си в областта на хиперболичните пространства и оригиналния ѝ метод за визуализирането им чрез плетива на една кука.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тайминя получава формалното си образование в Рига, където през 1977 година се дипломира с отличие от Латвийския университет в специалността теоретична информатика и подготвя докторския си тезис под ръководството на проф. Русинш Мартинщ Фрейвалдс през 1990 г. По това време в Латвия практиката е докторантурата да бъде защитена в чужбина, затова Тайминя защитава своята в Института по математика към Беларуската национална академия на науките. След като Латвия придобива независимостта си през 1991 година, тя получава доктората си по математика и в Латвийския университет.

През декември 1996 г. Дайна Тайминя постъпва на работа в катедрата по математика на Корнелския университет. Посещавайки семинар по геометрия през 1997 година, тя вижда крехките хартиени модели на хиперболични равнини, проектирани от геометъра Уилям Търстън.[1] Решава да направи по-издръжливи модели, като ги изплете на една кука.[1] Благодарение на успеха на моделите ѝ, тя получава покана заедно със съпруга ѝ Дейвид Хендерсън, професор по математика също в Корнел, да изнесат доклад на семинара.[2] Изплетените на една кука математически модели по-късно намират място в три учебника по геометрия, които съпрузите пишат, най-известният от които е Experiencing Geometry: Euclidean and non-Euclidean with History.

Иновативната визуализация, предложена от Тайминя, е забелязана от Лосанджелиския институт за популяризиране на науката „Institute For Figuring“, и тя получава различни покани да говори за хиперболичната геометрия и връзката ѝ с природата пред обща аудитория, пред деца и пред хора на визуалните изкуства.[2] През юни 2005, работите ѝ са за първи път показани като експонати от арт изложбата Not The Knitting You Know в галерия във Вашингтон.[3] Оттогава Тайминя редовно участна в различни изложби в САЩ, Великобритания, Латвия, Италия, Белгия, Ирландия. Нейни произведения са собственост на няколко частни колекции, на колежи и университети и в колекциите на Музея Смитсониън, Националния музей по дизайн „Копър-Хюит“ и Института „Анри Поанкаре“.

Творбите ѝ имат широк прием и в медиите: списание „New Scientist“, списание „Discover“,[4] вестник „The Times“, списание „Cabinet“, вестник „Los Angeles Times[5] и други.

Книгата на Тайминя от 2009 година „Приключения на една кука в хиперболичните равнини“ (Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes, ISBN 978-1-56881-452-0) печели приза на Bookseller/Diagram за най-странно заглавие на годината.[6] През 2012 година Тайминя печели книжната награда „Ойлер“ на Американската математическа асоциация.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Body // www.math.cornell.edu.
  2. а б York, Michelle. Professor Lets Her Fingers Do the Talking. New York Times. 11 юли 2005..
  3. Eleven Eleven -- Not The Knitting You Know: Daina Taimina // eleveneleven.50webs.com.
  4. Knit Theory - DiscoverMagazine.com // discovermagazine.com.
  5. Pagel, David. Well now, isn't this a cozy little cosmos // Los Angeles Times. 29 юли 2005.
  6. Bloxham, Andy. Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes wins oddest book title award. The Telegraph. London, 26 март 2010..
  7. 2012 Euler Winner Announced - Mathematical Association of America // www.maa.org.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Daina Taimina в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​