Дактил (митология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дактил.

Дактили древногръцката митология са демонични същества считани за спътници на Кибела/Рея. Живеели в планината Ида във Фригия (Мала Азия). Според друг вариант на мита -в планината Ида на остров Крит след като там бил пренесн култа към Кибела. На дактилите се приписва откритиването на обработката на желязо. Фригийските дактили са Келмис, Дамнаменей и Акмон (от думата „наковалня“, Страбон Х, 3). Критските дактили били 5, а според други варианти 10, 52 или 100. Дактилите се отъждествявали с куретите, корибантите и телхините. На тях приписвали също и основането на Олимпийските игри в Елида [1]. Името им идва от гръцката дума за пръсти.

Когато Рея, майката на Боговете, разбрала, че е дошъл моментът на раждането, тя отишла до една свещена пещера в планината Ида. Докато раждала тя впила пръсти в земята, което довело до появата на тези daktyloi Idaioi (пръсти от Ида). Макар че често са десет на брой, понякога са увеличени и на множество десетки. Три също е често срещана бройка на Дактилите. Понякога се отнасят към тях и като към 33. Когато гърците полагали най-тържествена клетва, често притискали пръстите си до земята, докато изричали клетвата.

Дактилите от планината Ида във Фригия измислили изкуството на обработването на метали в използваеми форми, чрез употребата на огън. също така се смятат и за откриватели на желязото. Обикновено се споменават трима фригийски Дактили, които са били в служба на Великата Майка почитана като Адрастея - Акмон (наковалня), Дамнаменей (чук) и Келмис (отливка).

Източници[редактиране | редактиране на кода]