Далмация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Далмация.

Карта на Далмация
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за историко-географската област. За римската провинция Далмация вижте Далмация (римска провинция).

Далмация (на хърватски: Dalmacija) е историко-географска област на източното крайбрежие на Адриатическо море в днешна Хърватия, разположена между остров Раб на северозапад и залива на Котор (Бока Которска) на югоизток.

Граници[редактиране | редактиране на кода]

На северозапад от Далмация, по адриатическото крайбрежие, се простира т.нар. хърватско приморие и Велебит. Северозападно от Далмация се намира Лика, а северно от Загора е Херцеговина. На югоизток от Которския залив се намира черногорското адриатическо крайбрежие.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Далмация е разделена межу четири съвременни хърватски жупании, чиито главни градове са Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. Други големи градове са Биоград на Мору, Кащела, Син, Солин, Омиш, Книн, Меткович, Макарска, Трогир, Плоче, Трил и Имотски.

Крайбрежна ивица[редактиране | редактиране на кода]

Далматинското крайбрежие е силно нарязано с множество заливи и носове, които удължават 700-километровата брегова ивица почти двойно.

Броят на островите в акваторията на Далмация достига около 1200, като някои от тях са с незначителни размери. Големите острови са Дуги оток, Углян, Пашман, Брач, Хвар, Корчула, Вис, Ластово и Млет. Големи планини са Динара, Мосор, Свилая, Биоково, Мосеч и Козяк. Реки – Зърманя, Кърка, Цетина и Неретва.

Поради морското течение и въздушните потоци, морската вода на Адриатика е много по-чиста и топла откъм хърватската страна, в сравнение с тази откъм италианската.

Земеделски култури и поминък[редактиране | редактиране на кода]

В Далмация добре развито е субтропичното земеделие. Отглеждат се цитрусови плодови дървета, маслини, лозя. Лозарството е било препитаващ поминък на населението в Далмация. Риболовът също е стопански отрасъл с дълголетни традиции.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]