Даниела Радкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Даниела Радкова
Daniela Radkova 2011.jpg
Информация
Родена
Стил народна музика
Музикален издател Балкантон
Даниела Радкова в Общомедия

Даниела Радкова е българска народна певица, изпълнителка на фолклор от Балканите, добила световна известност като солистка в ансамбъл „Филип Кутев“ и като вокалистка в оркестъра на Горан Брегович. Сестра е на народната певица Людмила Радкова.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Даниела Радкова е родена в семейство със силни музикални традиции. Майка ѝ – Лиляна Живкова е библиотекар и деятел в самодейното изкуство. Баща ѝ – Радко Янков е известен със своя глас и танцьорски умения.

Даниела Радкова завършва Музикалното училище в Котел през 1990 г., след което е приета с конкурс в ансамбъл „Филип Кутев“, където става солистка.

Сестри Радкови в „Карнеги хол“, Ню Йорк, 2011 г.

През 1995 г. се среща с Горан Брегович за записите на музиката във филма „Ъндърграунд“ и оттогава е неизменно вокалистка и солистка в неговия „Оркестър за сватби и погребения“.

Изпълнява солови партии в албумите на „Филип Кутев“, както и в тези на Горан Брегович. Участва в норвежкия филм „Музика за сватби и погребения“.[1]

Гласовите ѝ данни са уникални, по думите на Горан Брегович, и придават онова неповторимо звучене на песните му, с което те са станали любими на хората по всички континенти.

На 16.07.2009 г. Министерският съвет на Република България взе решение да предложи на Президента да награди Людмила Радкова и Даниела Радкова с медал „За заслуга“ за приноса им за развитието и популяризирането на българската култура по света.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България