Даниел Лорер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Даниел Лорер
български бизнесмен, инвеститор, предприемач и политик

Роден
28 май 1976 г. (46 г.)

Учил вТелавивски университет
ПартияПродължаваме промяната
Народен представител в:
XLVII НС   XLVIII НС   

Даниел Лорер български бизнесмен, инвеститор, предприемач, политик, министър от ПП Продължаваме промяната.[1] Бил е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.[2][3] Избран от XLVII народно събрание за министър на иновациите и растежа на 13 декември 2021 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 май 1976 г. в София. Учил е в Първа английска езикова гимназия. Завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Работил и живял е в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори английски, иврит, френски, руски и немски език. Женен, с 3 деца. Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит.[4][5]

От 1995 г. до 1998 г. участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Създава и собствено такова през студентските си години.

През 1999 г. Даниел Лорер основава в Париж първия си стартъп ФрансБизнесПлюс, чието съществуване не е потвърдено от официален източник или вписване във френския търговски регистър. Работи като IT експерт в израелската хай-тек компания Мъркюри Интерактив, която през 2006 г, което не е потвърдено от официални данни, тъй като 13-те собственика на Мъркюри Интерактив сами изграждат софтуерния продукт, Хюлет-Пакард купува за 4.5 милиарда долара. След продажбата, Даниел Лорер става един от създателите на Оптим, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул, за която няма официални информация. Сред клиентите на компанията са банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 Оптим е продадена на австрийския холдинг Ню Фронтиър Груп.[6][7]

През 2018 г. Лорер е между основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании.[8][9] Занимава се с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в български технологични компании, заедно с американски и европейски фондове като Бейн Капитъл, Статкрафт, Осидж Партнърс, Крослинк Капитъл, Бейслайн Венчърс.[10][11] Напуска управлението през септември 2021 г.

Член е на управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, освобождава поста през септември 2021 г.[12] Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – т.нар. харвардски курсове, заедно с Кирил Петков и Асен Василев.[13]

Избран от XLVII народно събрание за министър на иновациите и растежа на 13 декември 2021 г. в кабинета на Кирил Петков. На 2 август 2022 г. предава поста на Александър Пулев – министър в служебното правителство на Гълъб Донев.[14]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Даниел Лорер за „Продължаваме промяната“: Чувствам се част от един проект, изпълнен със смисъл и ентусиазъм. // bTVNovinite.bg. 20 септември 2021.
 2. До няколко дни ще бъде представена програмата на „Продължаваме промяната“. // BNR.bg. 20 септември 2021.
 3. "Млади и почтени": Кои са лицата до Кирил Петков и Асен Василев. // Webcafe.bg. 19 септември 2021.
 4. Митьо Маринов. Кой кой е в новия политически проект на Петков и Василев (Снимки). // 24chasa.bg. 19 септември 2021.
 5. Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков. // Boulevardbulgaria.bg.
 6. Профил на Даниел Лорер в Innovation Starter Box. // Innovationstarterbox.bg.
 7. Профил на Даниел Лорер в Клуб Инвестор. // club.investor.bg.
 8. Профил на Даниел Лорер в BrightCap Ventures. // Brightcap.vc.
 9. Липсата на капитал е най-голямата пречка за предприемачите в България. // Bloombergtv.bg. 18 май 2021.
 10. Даниел Лорер: И ментор, и наставляван да са готови да се учат един от друг. // Investor.bg. 18 май 2021.
 11. Профил на Даниел Лорер в LinkedIn. // LinkedIn.
 12. Рая Георгиева. "Шалом" се раздели с един от лидерите си заради участие в новата партия на Кирил Петков. // Dir.bg. 21 септември 2021.
 13. "Повечето партии се обърнаха към нас". Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ пред Свободна Европа. // Svobodnaevropa.bg. 21 септември 2021.
 14. Служебният министър Александър Пулев прие поста от Даниел Лорер в Министерството на иновациите и растежа. // Министерство на иновациите и растежа на Република България. 2022-08-02. Посетен на 2022-08-03.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]