Даниил Драговитийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Даниил
български духовник

Роден
2 март 1972 г. (45 г.)

Драговитийски епископ Даниил (светско име: Атанас Трендафилов Николов) е викарий в митрополита на САЩ, Канада и Австралия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 март 1972 г. в гр. Смолян, родители Трендафил Тодоров Николов и Тодорка Атанасова Николова. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба. През 1996 г. записва и учи английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". На следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на същия университет, който завършва задочно през 2002 г.
През 1997 г. е приет като послушник в манастира "Св. Георги" край гр. Хаджидимово под духовното ръководство на Неврокопския митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.
На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично" и на 27 ноември е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.
На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за викарен епископ на Неврокопския митрополит. Преминава като викарен епископ в американска, канадска и австралийска епархия през 2011 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Християнство“         Портал „Християнство          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония