Дани Фантома

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дани Фантома
Danny Phantom
ФорматАнимация
Създател(и)Бъч Хартман
Стийв Мармъл
СценарийБъч Хартман
РежисураБъч Хартман
АктьориДейвид Кауфман
Грей Делайл
Рики Дишон Колинс
Колийн О'Шонеси
Роб Полсън
Кат Суси
Крий Самър
Мартин Мъл
Страна САЩ
 Канада
ЕзикАнглийски
Сезони3
Епизоди53
Продукция
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналNickelodeon
Картина4:3
Излъчване3 април 2004 г. – 24 август 2007 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Дани Фантома в Общомедия

Дани Фантома (на английски: Danny Phantom) е американо-канадски анимационен сериал, създаден от Бъч Хартман.[1] Главни герои в него са Дани Фентън, Саманта Менсън, Тъкър Фоли, Влад Плазмиус, Мади Фентън, Джак Фентън, Джаз Фентън и Валъри Грей. Между 2004 и 2007 г. се излъчва по Nickelodeon.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Дани Фентън е 14-годишно момче, което живее в Амити парк. Той има призрачни сили, за които знаят единствено приятелите му Сам и Тъкър и сестра му Джаз. Родителите му Джак и Мади Фентън са ловци на духове и преследват призрачното алтерего на Дани, без да знаят, че това всъщност е синът им. Мисията на Дани е да опази града си от духовете, които излизат от Призрачната зона и същевременно да опази тайната си. Той има и братовчедка на име Дени, която е на около осем години и също има призрачни сили. Най-големият враг на Дани Фантома е Влад Плазмиус, който също е наполовина призрак и то най-силния призрак в призрачната зона. Той е приятел на Джак и Мади от колежа, но приятел е много силна дума. Влюбен е в Мади и ненавижда Джак, защото „е отнел любовта на живота му“.

„Дани Фантома“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът се излъчва по Super7 от 2014 до ноември 2015 г.[2] Ролите озвучават актьорите Златина Тасева, Вилма Карталска, Петър Бонев, Александър Воронов, Цанко Тасев и Станислав Димитров.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.animationmagazine.net
  2. super7.bg, архив на оригинала от 2 април 2016, https://web.archive.org/web/20160402102558/http://super7.bg/details/10839.html, посетен на 26 ноември 2015 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]