Дария Карапеткова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дария Карапеткова
българска преводачка

Родена

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Работила в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Дария Светлозарова Карапеткова е преводач от италиански език, литературен критик, преподавател в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 13 февруари 1978 г. в София. Магистър по италианска филология (Факултет по класически и нови филологии) и магистър по европейска интеграция (Философски факултет) на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Доцент в катедра „Романистика“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. Съръководител на магистърска програма „Преводач-редактор“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ и ръководител на Италианския модул в нея. Интересите ѝ са в областта на теорията и практиката на превода. Преподава превод от и на италиански, устен превод, теория и критика на превода.

Докторската ѝ дисертация, защитена през 2012 г., е на тема: „Преводът — езикови и културни трансформации. Италия – България: литературният дискурс от Освобождението до края на 80-те години на XX век”.

Постоянен сътрудник на „Литературен вестник“, вестник „Култура“, списание „Езиков свят“ (Orbis Linguarum), списание „Литературата“. Автор на литературоведски и интердисциплинарни изследвания.

Член на Съюза на преводачите в България.

Член на Експертния съвет към Националния център за книгата.

Книги и преводи[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Годишна награда на Съюза на преводачите в България в областта: Теория, история и критика на превода, 2013 г. – за „Ботуша в българската литературна мода“
  • Награда за литературоведски дебют на Факултета по славянски филологии към СУ „Св. Кл. Охридски“ – за „Ботуша в българската литературна мода“
  • Специална награда на Съюза на преводачите в България за 2016 г. за изключително високо постижение в областта на теорията, историята и критиката на превода за книгата „За PRЕВОДА“
  • Орден „Звезда на Италия“, степен „Кавалер“ връчен през 2017 г., който се присъжда за особени заслуги в развитието на двустранните отношения и популяризирането на културата на Италия по света. Отличието се дава с решение на президента на Република Италия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]