Даркуейв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Даркуейв, срещан и като дарк уейв (на английски: darkwave, dark wave), е термин определящ движение в музиката, появило се в края на 70-те като по-мрачен и меланхоличен вариант на популярния тогава ню уейв. Използвайки основите на ню уейв, даркуейв се заражда с прибавянето на мрачни, интровертни текстове и нотка на тъга.

Даркуейв е свързан със стилистичното обществено развитие през 70-те и 80-те. През 80-те, в даркуейв се заражда отделна субкултура, чиито поддръжници се наричат уейвъри.

От 1990 г. насам, терминът даркуейв се използва за по-тесен кръг от музикални подстилове, съчетаващи готик рок с електронна музика (като синтпоп и индъстриъл) или фолклор (неофолк, средновековна музика).

Даркуейв като стилистичен термин[редактиране | редактиране на кода]

Първото използване на термина изглежда е било през 80-те, за да опише мрачния вариант на ню уейв музиката, т.е. дарк синтпоп (също известен като електроуейв, френския колдуейв, и се отнася към мрачната и потискаща музика на изпълнители и групи като Anne Clark, Fa (Германия), готик рок или Gadget, Psyche и Depeche Mode или ранните готик групи (в онези времена тези изпълнители рядко са били наричани "готик" извън Англия) като Bauhaus, Joy Division, The Cure и Cocteau Twins.

След като ню уейв движението изчезва в края на 80-те, даркуейв оцелява и получава солидна доза обновление и разнообразие в лицето на групи като Deine Lakaien, The Frozen Autumn, Love Is Colder Than Death, ранните издания на Love Like Blood, The Garden Of Delight, Wolfsheim и др. Всички тези групи са били вдъхновени от уейв движението от 80-те.

По същото време, различни немски изпълнители, включвайки Das Ich, Goethes Erben, Relatives Menschsein и Lacrimosa, развиват много по-театрален стил, съчетан с германска поезия и метафорични текстове, наречен Neue Deutsche Todeskunst (Ново Германско Изкуство на Смъртта). След стилистична повратна точка в историята на даркуейв стилистичното му значение в Германия изчезва в средата на 90-те.

Даркуейв като жанров термин[редактиране | редактиране на кода]

В по-тесен смисъл, терминът даркуейв се отнася към смесица от различни жанрове, особено между рок музиката (колд уейв, готик рок) и електронната музика (синтпоп, ембиънт и индъстриъл). Използването на този термин обхваща цялата тази сцена. Attrition, Clan of Xymox, Die Form, In The Nursery и Pink Industry са едни от основните групи на 1980-те и макар да биват свързвани с готик рок и даркуейв сцените, в повечето случаи самите групи не се поставят в тези категории.

Макар и през 1990-те, когат германски групи като Das Ich, Deine Lakaien and Diary of Dreams продължават да съчетават готик музиката с пост-индустриални звуци, терминът даркуейв започва да се използва все по-често като име на жанр. Други изпълнители като Silke Bischoff, In My Rosary, Engelsstaub, Annabelle's Garden и Canticum Funebris смесват звуците на синтпопа и готик рока с неофолк жанра. Интересен резултат се получава в лицето на един от най-известните германски даркуейв проекти - Sopor Aeternus & The Ensemble Of Shadows, в който се смесва готик рок заедно със средновековни и фолклорни мелодии.

В България жанрът не остава незабелязан и в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век навлиза със състави като Нова генерация, Мъртви поети, Виолетов генерал, 69, Мефисто, Абсолютно начинаещи и др. В най-ново време интерес представлява експерименталния проект от Варна "Жълти стъкла".

външни препратки[редактиране | редактиране на кода]