Дарк пуул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Във финансите Тъмна ликвидност (Dark Liquidity), т.нар. „дарк пуул”, е частен и затворен за общата публика форум, в който се търгуват ценни книжа. Ликвидността на тези пазари се нарича „тъмна ликвидност”. Повечето от търговията, която се осъществява на тези пазари са големи позиции на финансови институции. Тези позиции се търгуват извън обществените борси като Ню Йоркската борса и НАСДАК. Целта е позициите да останат конфиденциални и извън обсега на масовия инвеститор. Фрагментацията на методите за финансова търговия както и електронното банкиране предоставят възможността за създаването на тези дарк пуулове, които обикновено стават достъпни чрез директни договорни отношения между играчите на пазара.

Едно от основните предимства на дарк пууловете е възможността институционалните инвеститори да продават или купуват големи пакети акции без да разкриват действията си и по този начин да влияят на пазара до сключването на сделката. От друга страна, един от недостатъците на тези пуулове е невъзможността на участниците на пазара да виждат движенията по акциите преди сделките да са финализирани, тъй като цените се договарят от участниците в пууловете, правейки пазара непрозрачен.

Има три основни вида дарк пуулове. Първият вид е от независими компании, които предлагат уникални диференцирани основи за търговия. Втория вид е от компании притежавани от брокери, в които клиентите на брокерите си взаимодействат, най-вече с други клиенти на брокера (включително и трейдърите на самия брокер) като те остават анонимни. Третия и последен вид е от обществени борси, които създават собствени дарк пуулове, за да дадат възможност на своите клиенти да бъдат анонимни и да не обявяват поръчките. В зависимост от конкретните начини по които тези дарк пуулове работят, някой от тях носят и названието „сиви пуулове”. Тези системи и стратегии обикновено търсят ликвидност измежду отворени и затворени търговски платформи като например други алтернативни системи за търговия. Като такива, те са особено практични за компютъризирани и количествени стратегии. Важността на дарк пууловете расте от 2007 г. насам.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dark liquidity“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.