Дарън Малакян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дарън Малакиан)
Дарън Малакян
американски музикант
Роден
18 юли 1975 г. (48 г.)
Музикална кариера
Стилалтернативен метъл
Инструментикитара, вокал
Гластенор
Активностот 1990 г.
ЛейбълИнтерскоуп Рекърдс
Участник вDaron Malakian and Scars on Broadway, „Систъм ъф ъ Даун
Семейство

Уебсайтsystemofadown.com
Дарън Малакян в Общомедия

Дарън Вартан Малакян (на английски: Daron Vartan Malakian) е американски китарист от арменски произход, основател и настоящ член на американската метъл група System of a Down. Роден е на 18 юли 1975 в Холивуд, Калифорния (САЩ) в семейство на арменски преселници. Малакян е основният композитор в групата, а също така пише и част от текстовете, заедно с другия съосновател и вокалист Серж Танкян. В последните албуми Малакян често се изявява и като втори водещ вокалист, а негови бек-вокали присъстват в по-голямата част от песните от цялостното творчество на групата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дарън Малакян се сблъсква с тежката музика още в ранна детска възраст, едва четири годишен, слушайки албум на Kiss при един от по-големите си братовчеди. Kiss се превръща и в първата му любима група, последвана от редица рок изпълнители като Ван Хален, Ози Озбърн, Айрън Мейдън, Джудас Прийст и други. В началото Дарън изявява желание да свири на барабани, но родителите му категорично отказват да приберат в къщата си толкова шумен инструмент и вместо това му купуват китара. Малакян, вече тийнейджър, бързо се научава да свири и започва да прекарва голяма част от деня затворен в стаята си, свирейки на китара. По негови думи първото нещо, което научава да свири е основния риф от парчето „Iron Man“ на британската хардрок група Блек Сабат. Сабат са посочени от него и като един от основните му инспиратори въобще. В късна тийнеджърска възраст започва да се увлича по по-тежките екстремни групи като Napalm Death, Слейър, Венъм и Кенибъл Корпс. Училището не му спори особено, а и не рядко се замесва в училищни сбивания. Голяма част от времето си отдава на музиката, като още в ученическите си години участва в рок група като вокалист.

През 1995, по време на демо записи на неговата група в местно ъндърграунд студио, се среща със Серж Танкян, който също записва със своя група в същото студио. По това време Серж е кийбордист на групата си. Двамата провеждат няколко разговора между звукозаписните сесии и не след дълго установяват, че имат подобни идеи за музиката, която искат да правят. Освен това и двамата са от арменски произход и са върли привърженици на инициативата за официално признаване на арменския геноцид от правителството на Турция. Тази тема е засегната пряко и косвено и в бъдещото им съвместно творчество. Стига се до решението за основаване на нова група. Първоначално двамата решават да кръстят групата Soil, а към тях се присъединяват двама техни приятели от ученическите години, също от арменски произход – Шаво Одаджян и Анди Хачатурян. Малко по-късно Малакян написва поема за арменския геноцид, наречена „Victims of a Down“, която вдъхновява музикантите да кръстят групата на нея. Серж Танкян предлага думата Victims (в превод на български – жертви) да бъде заменена със System, която според него звучи по-силно и влиятелно. През 1997, малко преди момчетата да влязат в студио за записите на дебютния си албум, Хачатурян напуска и зад барабаните застава Джон Долмаян, с което се слага началото на групата в сегашния ѝ вид.

Дарън живее в Глендейл, Калифорния в собствената си къща, а семейството му е в Иран, където рода му емигрира вследствие на упражнявания от турското правителство геноцид в началото на миналия век. В новия си дом Малакян основава свой музикален лейбъл (наречен EatUrMusic) с цел подпомагане на нови местни групи. Amen е името на първия състав, който подписва договор за работа с лейбъла. Вокалът на групата Кейси Каос участва и в новия страничен музикален проект на Дарън Малакян, наречен Scars on Broadway, който все още се намира в начален стадий на организация. Според изявления в американската преса Малакян подготвя и солов проект по време на дългата почивка, която членовете на System of a Down възнамеряват да си дадат след приключване на концертното си турне за 2006 година.

Запазена марка на Дарън са китарите Ibanez Iceman IC300, с които са записани и повечето албуми на System of a Down. В последно време обаче в употреба на сцената влизат китарите марка Gibson SG.