Дарън Малакян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дарън Малакян
американски музикант
DM-photo.jpg
Роден
18 юли 1975 г. (47 г.)
Музикална кариера
Стилалтернативен метъл
Инструментикитара, елктронна клавиатура, бас китара, комплект барабани, вокал
Гластенор
Активностот 1990 г.
ЛейбълИнтерскоуп Рекърдс
Участник вСистъм ъф ъ Даун

Уебсайтsystemofadown.com
Дарън Малакян в Общомедия

Дарън Вартан Малакян (на английски: Daron Vartan Malakian) е американски китарист от арменски произход, основател и настоящ член на американската метъл група System of a Down. Роден е на 18 юли 1975 в Холивуд, Калифорния (САЩ) в семейство на арменски преселници. Малакян е основният композитор в групата, а също така пише и част от текстовете, заедно с другия съосновател и вокалист Серж Танкян. В последните албуми Малакян често се изявява и като втори водещ вокалист, а негови бек-вокали присъстват в по-голямата част от песните от цялостното творчество на групата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дарън Малакян се сблъсква с тежката музика още в ранна детска възраст, едва четири годишен, слушайки албум на Kiss при един от по-големите си братовчеди. Kiss се превръща и в първата му любима група, последвана от редица рок изпълнители като Ван Хален, Ози Озбърн, Айрън Мейдън, Джудас Прийст и други. В началото Дарън изявява желание да свири на барабани, но родителите му категорично отказват да приберат в къщата си толкова шумен инструмент и вместо това му купуват китара. Малакян, вече тийнейджър, бързо се научава да свири и започва да прекарва голяма част от деня затворен в стаята си, свирейки на китара. По негови думи първото нещо, което научава да свири е основния риф от парчето „Iron Man“ на британската хардрок група Блек Сабат. Сабат са посочени от него и като един от основните му инспиратори въобще. В късна тийнеджърска възраст започва да се увлича по по-тежките екстремни групи като Napalm Death, Слейър, Венъм и Кенибъл Корпс. Училището не му спори особено, а и не рядко се замесва в училищни сбивания. Голяма част от времето си отдава на музиката, като още в ученическите си години участва в рок група като вокалист.

През 1995, по време на демо записи на неговата група в местно ъндърграунд студио, се среща със Серж Танкян, който също записва със своя група в същото студио. По това време Серж е кийбордист на групата си. Двамата провеждат няколко разговора между звукозаписните сесии и не след дълго установяват, че имат подобни идеи за музиката, която искат да правят. Освен това и двамата са от арменски произход и са върли привърженици на инициативата за официално признаване на арменския геноцид от правителството на Турция. Тази тема е засегната пряко и косвено и в бъдещото им съвместно творчество. Стига се до решението за основаване на нова група. Първоначално двамата решават да кръстят групата Soil, а към тях се присъединяват двама техни приятели от ученическите години, също от арменски произход – Шаво Одаджян и Анди Хачатурян. Малко по-късно Малакян написва поема за арменския геноцид, наречена „Victims of a Down“, която вдъхновява музикантите да кръстят групата на нея. Серж Танкян предлага думата Victims (в превод на български – жертви) да бъде заменена със System, която според него звучи по-силно и влиятелно. През 1997, малко преди момчетата да влязат в студио за записите на дебютния си албум, Хачатурян напуска и зад барабаните застава Джон Долмаян, с което се слага началото на групата в сегашния ѝ вид.

Дарън живее в Глендейл, Калифорния в собствената си къща, а семейството му е в Иран, където рода му емигрира вследствие на упражнявания от турското правителство геноцид в началото на миналия век. В новия си дом Малакян основава свой музикален лейбъл (наречен EatUrMusic) с цел подпомагане на нови местни групи. Amen е името на първия състав, който подписва договор за работа с лейбъла. Вокалът на групата Кейси Каос участва и в новия страничен музикален проект на Дарън Малакян, наречен Scars on Broadway, който все още се намира в начален стадий на организация. Според изявления в американската преса Малакян подготвя и солов проект по време на дългата почивка, която членовете на System of a Down възнамеряват да си дадат след приключване на концертното си турне за 2006 година.

Запазена марка на Дарън са китарите Ibanez Iceman IC300, с които са записани и повечето албуми на System of a Down. В последно време обаче в употреба на сцената влизат китарите марка Gibson SG.