Дар на Пипин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дарът на Пипин III на папа Стефан II (754 г.)

Дарът на Пипин (на немски: Pippinische Schenkung) e дарение на крал Пипин III на църквата в Рим.

Когато Пипин III през 751 г. e избран за крал на франките, той иска потвърждение на избора си от папа Захарий. Така Каролингите са доказани като кралска династия.

Експанзията на лангобардския крал Айзтулф в Италия карат папа Стефан II през 754 г. да се отдръпне от Византия и да поиска от франките закрила.

Пипин обещава като християнски крал да предаде отново завоюваните територии от лангобардите на наследниците на св. Петър.

В документа от град Quierzy 754 г. Пипин гарантира на папата, че Дукат Рим, Екзархат Равена, Пентаполис, Тусция, Венето, Истрия и херцогствата Сполето и Беневенто са църковни територии. Това обещание става познато като „Пипинския дар“ и се смята за основата на Църковната държава.

Императорската коронизация на сина на Пипин, Карл Велики, чрез папа Лъв III на Коледа 800 г. e малко или много основателното време на Свещената Римска Империя като последник на Древната Римска империя; освен това показва особената закрилна връзка между Каролингското царство и Църковната държава.

Императора и подчинените му често вдигали тайни КОПОНИ в стаята на порочната царица. Тя,естествено се противяла, но не можела да откаже на царя. За жалост той се бил оженил за нея само заради кутията й с тайни. ААААААААААУЕНИЬЬЬЬЬЬЬЬ ДИБАБИТСИ БАБА, УЕНЯЯЯЯЯЕ УЕНЯЕ. ХАКУНА МАТАТА

Вижте същоhttp://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.glavo.online/wp-content/uploads/2014/04/keep-calm-and-hakuna-matata.jpg&imgrefurl=http://www.glavo.online/images-quotes/funny/50-best-collection-keep-calm-quotes/23236.html/attachment/keep-calm-and-hakuna-matata&h=554&w=534&tbnid=RRLbVx5wvBs9LM:&docid=k966iVpSoPzS-M&ei=0JhBVvmMJ8mmsgHj05_wCQ&tbm=isch&ved=0CDMQMygBMAFqFQoTCPm0lvCmhckCFUmTLAod4-kHng[редактиране | редактиране на кода]