Датчани в Гренландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Датчани
Общ брой6348
По местаНуук
ЕзикДатски, гренландски
Религияосновно Лутеранство

Датчаните в Гренландия (на датски: Danish Greenlander; на гренландски: Dansk-grønlændere) са етническа група в Гренландия.

Те съставят около 11% от населението на територията. [1][2] Инуитите са около 85 – 90% от общото население.

История[редактиране | редактиране на кода]

От X до XV век в югозападната част на Гренландия има постоянно селище. Не е ясно кога и как селището е изчезнало, но изглежда един от основните фактори е изменението на климата. По-голямата част от средновековните заселници са от Норвегия, а не от Дания.

От 1721 г. датското и норвежкото население в югозападната част на страната е възстановено под формата на сезонни търговски постове и мисии.

Датският език в Гренландия[редактиране | редактиране на кода]

Датският и гренландският език са използвани в обществените дела в Гренландия от създаването на родното управление през 1979 г.; по-голямата част от населението може да говори и двата езика. Гренландският става единственият официален език през юни 2009 г. [3] Датският език все още се използва широко в администрацията и във висшето образование, както и като първи или единствен език за някои датски граждани в столицата Нуук и други по-големи градове в страната.

Около 12% от населението на Гренландия говори датски като първи или единствен език, особено датските имигранти в страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. cia.gov // Архивиран от оригинала на 2020-05-09. Посетен на 2019-03-04.
  2. South Greenland: An Arctic Paradise
  3. news.bbc.co.uk