Център (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Даунтаун)
Вижте пояснителната страница за други значения на Център.

Центърът на София, сниман от високо

Център на даден град представлява центъра, част от центъра или централната част на един град. В САЩ, Великобритания или Канада това е downtown (даунтаун).

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Центърът на Минеаполис.

В САЩ даунтаунът на по-малките градове обхваща по-голямата част, ако не и цялата централна част на града. В по-големите градове даунтаунът е само отделна част от центъра, обикновено финансовата, но понякога и включваща различни други офис и административни сгради и прилежащите търговски обекти към тях.

Населението в много от американските градове не живее в центъра (какъвто е случаят в централните части на европейските градове например), а исторически се е преместило в покрайнините на града или в градската агломерация, метрополис, мегалополис и други подобни географски области в резултат на урбанизация.

В центровете на американските градове традиционно са останали и други институции (например религиозни), тъй като първоначалното заселване на града е било именно в тази част. Въпреки това голяма част от тях, ако не и повечето от тези институции, се намират извън даунтауна, тъй като вече мигриралото население извън него ги е създало в районите, където се е преместило да живее. Изключение на това правило са съдилищата, които традиционно са останали в центъра на града.