Дафи Дък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дафи Дък
Характеристики
Дафи Дък в Общомедия

Дафи Дък (на английски: Daffy Duck, буквално: Патока Дафи) е анимационен герой от филмчетата на „Шантави рисунки“ и „Весели мелодии“, продуцирани от Уорнър Брос

Действително всеки аниматор от Уорнър Брос оставя своя отпечатък върху патока; Дафи може да е откачен закрилник в някое филмче, но в следващото може и алчно да търси слава. Боб Клампет и Чък Джоунс най-вече правят обширна употреба на тези две различни версии на персонажа.

Гласът на Дафи Дък за България[редактиране | редактиране на кода]

Един от първите български актьори, дали гласа си за Дафи, е Иван Райков. Озвучава го в късометражните анимации от поредицата „Весели мелодии“, излъчени по Ефир 2 в периода 1992-1993, измежду които „Големият обир на касички-прасенца“. Николай Николов го озвучава в малката му поява в „Загадките на Силвестър и Туити“ (дублаж на БНТ) и „Шантави рисунки: Отново в действие“ (дублаж на bTV). Радослав Рачев го озвучава в „Заекът и бобеното стъбло“ (дублаж на Арс Диджитал Студио).

В България патокът се е озвучавал от различни актьори, от които трима са избирани с кастинг. Първият е Христо Мутафчиев, който му дава глас в синхронния дублаж на филма „Космически забивки“ и различни късометражни филмчета от поредицата „Шантави рисунки“ (дублаж на Арс Диджитал Студио), както и в сериала „Дък Доджърс“ (дублаж на Арс Диджитал Студио). Вторият е Георги Стоянов, който го озвучава в синхронния дублаж на анимационните филмчета от поредицата „Шантави рисунки“ (дублаж на Александра Аудио) за Cartoon Network, „Шантави рисунки отново в действие“ (дублаж на Арс Диджитал Студио), „Дък Доджърс“ (дублаж на bTV) и „Шантава Коледа“. Третият е Петър Бонев, който озвучава Дафи в „Шоуто на Шантавите Рисунки“ и в „Шоуто на Дафи Дък“ (дублаж на студио VMS).