Направо към съдържанието

Дафне (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Дафне.

Дафне
Daphne Island
Остров Дафне
МестоположениеТихи океан
Страна Еквадор
АкваторияТихи океан
Площ958.55 km²
Население12 000 души (2012)
12,5 души/km²
Най-висока точка864 m н.в.
-0.4225° с. ш. -90.3725° и. д.
Местоположение в Галапагоски острови
Дафне в Общомедия

Дафне или Дафне майор (на испански: Daphne mayor) е вулканичен остров разположен северно от остров Санта Круз и на запад от летище Балтра на архипелага Галапагоски острови. Той представлява кратер на изгаснал вулкан издигащ се на 120 метра над морското равнище. Лишен е от дървесна растителност.

Въпреки че се намира в близост до летището на архипелага той е трудно достъпен за посетителите на националния парк. За посещенията му има силно ограничен режим и той се използва главно за научни изследвания на място. Тук в продължение на повече от двадесет години съпрузите Питър и Розмари Грант провеждат проучвания върху галапагоските чинки. Те изучават поведението и жизнения цикъл на чинките като с резултатите си категорично подкрепят теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията. Дългогодишните им усилия са описани в книга, която през 1995 г. получава награда Пулицър.

Дафне е дом на множество различни видове птици като Галапагоска лястовица, Синьокрако Боби, Маскирано Боби, Блатна сова, Phaethon aethereus и Фрегати.