Дафт Пънк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дафт Пънк
Дафт Пънк, 2007
Дафт Пънк, 2007
Информация
ОтПариж, Франция
Стил
Активностот 1993 г. до 22 февруари 2021 г.
Лейбъл
Уебсайтdaftpunk.com
ЧленовеТома Бангалтер
Гай-Мануел де Хомем-Кристо
Дафт Пънк в Общомедия

Дафт Пънк (Daft Punk) е френски електронен танцувален дует, съставен от парижаните Ги-Манюел дьо Хомем-Кристо и Тома Бангалтер. Името е избрано под влиянието на рецензия в британското списание Мелъди Мейкър“, което описва първата им съвместна изява в китарната група „Дарлин“ като „купища глупав пънк“.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Дебютният сингъл на „Дафт Пънк“ е озаглавен The New Wave (Soma, 1993). След него записват сингъла Da Funk (1995), който има голям търговски успех. Албумът Homework (Virgin, 1997) е смятан за новаторска съвкупност от различни стилове (техно, хаус, ейсидхаус, електронна музика). Сингълът Around the World е с най-голям успех от Homework.

През 2001 година на пазара е пуснат албумът Discovery, чийто стил наподобява синтпоп. В сравнение с Homework, този албум е с по-голяма комерсиална насоченост, което разочарова част от почитателите на групата. Въпреки това продажбите на албума вървят добре и той достига второ място в класациите във Великобритания, като сингълът One More Time става голям клубен хит и дуетът привлича нови почитатели. Според някои заглавието Discovery (букв. „откритие“) е игра на думи и означава „много диско“ (на английски: very disco), тъй като стилът на изпълнение е близък с дискомузиката. В интервю за сп. „Ремикс Мегазин Онлайн“ групата казва, че албумът е замислен като опит за повторно свързване с безгрижния и непредубеден начин на мислене, характерен за фазата на откритията в детската възраст. Това обяснява използването на теми и семпъли от края на 70-те и началото на 80-те години.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

От Homework:

От Discovery:

От Human After All:

От Random Access Memories:

Филми[редактиране | редактиране на кода]

  • Tron: Legacy (2010)

Ремикс Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]