Двадесети век (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за филма. За времевия период вижте 20 век.

Двадесети век (филм)
Режисьор Бернардо Бертолучи
Сценарий Бернардо Бертолучи и Джузепе Бертолучи
В ролите Робърт Де Ниро, Жерар Депардийо, Бърт Ланкастър, Доналд Съдърланд, Доминик Санда, Стърлинг Хейдън и Стефания Сандрели
Премиера
Език Английски език и Италиански език
Външни препратки
IMDb

Двадесети век, известен още като 1900 (на италиански Novecento), е епическа филмова копродукция на Италия, Франция и Германия от 1976 г., дело на известния италианския режисьор Бернардо Бертолучи и музика на Енио Мориконе. Още с излизането си филмът се превръща в шедьовър на кинокласиката, а според класация на сайта Rotten Tomatoes печели сред публиката 67% положителни отзиви. Филмът е забранен за лица под 18 години.

Действието във филма започва през 1901 г. в деня на смъртта на композитора Джузепе Верди. Проследява се паралелното житейско развитие и път на двамата главни герои на филма - Алфредо (Робърт Де Ниро) и Олмо (Жерар Депардийо) - двама души, които са родени в Италия по това време, в един район, но в различни семейства (богаташко и бедняшко /с оглед на социалния контраст в двата края на спектъра - богат, беден/). В продължение на повече от пет часа в две части, филмът показва живота им в Италия на фона на историческите събития в света и на развитието на социалните идеологии и движения по това време, в съчетание с промените в обществените нагласи в страната през първата половина на 20 век.

Алфредо и Олмо са приятели и споделят заедно всички превратности на съдбата - избухването на Първата и Втората световна война, социалните преобразувания на Апенините след идването на Дучето на власт, както и общественото развитие на страната след трагичния край на италианския диктатор и свършека на глобалните световни конфликти през 20 век.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]