22 (число)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Двадесет и две)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на 22.

22
21 22 23
Бройно име двадесет и две
Редно име двадесет и втори
Факторизация 2 х 11
Делители 1, 2, 11, 22
Римски цифри ХХІІ
Двоично 101102
Осмично 268
Шестнадесетично 1616
22 в Общомедия

Двадесет и две (често наричано двайсет и две) е естествено число, следващо двадесет и едно и предхождащо двадесет и три. С арабски цифри се записва „22“, а с римски цифри – „XXII“. Числото 22 е съставено от една цифра от позиционните бройни системи, записана 2 пъти – 2(две).

Други факти[редактиране | редактиране на кода]

Химичният елемент под номер 22 (с 22 протона в ядрото на всеки свой атом) e титан.

Математически свойства[редактиране | редактиране на кода]

Двадесет и две е четно число, защото при деление на 2 (две) не остава остатък. Двадесет и две е съставно число, защото не се дели само на едно и на себе си. Делители на 22 са: 1, 2, 11, 22.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „22 (number)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.