Двестагодишен човек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за научнофантастичния филм от 1999 година. За едноименния разказ на Айзък Азимов, по който филмът е създаден, вижте Двестагодишният човек.

Двестагодишен човек
Bicentennial Man
РежисьориКрис Кълъмбъс
ПродуцентиСАЩ/Германия
СценаристиАйзък Азимов
Базиран наДвестагодишният човек[1]“ от Айзък Азимов
В ролитеРобин Уилямс
Сам Нийл
Ембет Дейвиц
Оливър Плат
МузикаДжеймс Хорнър
МонтажНийл Травис
Филмово студио1492 Pictures
Columbia Pictures Corporation
Laurence Mark Productions
Radiant Productions
Touchstone Pictures
РазпространителBuena Vista Pictures
Премиера13 декември 1999 САЩ
(Германия)
Времетраене132 мин
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Двестагодишен човек“ (на английски: Bicentennial Man) е американско-германски научно-фантастичен филм от 1999 с участието на Робин Уилямс, създаден по известния едноименен разказ на Айзък Азимов.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът разказва историята на робота Андрю Мартин (Робин Уилямс), който е ранен прототип андроид. Андрю, както го наричат във филма, е закупен от семейство Мартин през август 2005, за да помага на семейството и почти веднага е намразен от по-голямото дете, което поражда редица конфликти. Тези конфликти разкриват способността на Андрю да изпитва човешки чувства, а той постепенно се привързва към по-малкото дете Аманда Мартин (Хали Кейт).

В края на краищата, Андрю напуска семейството, но запазва връзката си с Аманда, а после и с нейната внучка Порша. В продължение на двестагошното си съществуване, Андрю приема една след друга все повече човешки черти. Той изпитва силно желание да стане истински човек и постепенно променя тялото си с помощта на бионични транспланти, като дори става смъртен. Скоро след смъртта си Андрю бива признат официално за най-стария човек, починал на двестагодишна възраст.

Филмът донякъде се отклонява от сюжета на оригиналния разказ. Въведени са нови действащи лица. Хуманизмът на разказа обаче е напълно запазен.

Край на разкриващата сюжета част.
  1. а б 41937