Дворец „Цифра“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дворец „Цифра“
Дворецът „Цифра“
Дворецът „Цифра“
Местоположение в Кечкемет
Местоположение Кечкемет,  Унгария
Стил Ар нуво
унгарски сецесион
Изграждане 1902 г.
реконструкция 2002 – 2004 г.
Статут галерия и музей „Кечкемет“
Адрес Kecskemét, Rákóczi út 1.
Дворец „Цифра“ в Общомедия

Дворецът „Цифра“ (на унгарски: Cifrapalota) е сграда в стил Ар нуво в Кечкемет. Била е жилищен блок, а сега се използва като художествена галерия.

Дворецът се намира на кръстовището на бул. „Ракоци“ и площад „Сабадшаг“. Проектиран е през 1902 г. в стил Ар Нуво от Геза Маркуш. Първоначално в сградата са функционирали магазини, апартаменти и търговско казино, днес в нея се помещава Галерия „Кечкемет“.

Най-важните характеристики на сградата: на фасадата има цветна майолика, в която доминират фолклорните мотиви, а вълнообразен завършек на двуетажната фасада е богато украсеният висок покрив. И тук – както и при Кметството – майоликата на фасадата и керемидите на покрива са изготвени във фабриката за порцелан „Жолнаи“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Дворецът „Цифра“ е домакин на Галерия „Кечкемет“ от 1983 г. насам. В музея се съхраняват три важни колекции. Една от тях е дарена от Марцел Немеш. Немеш е най-известният колекционер на изкуство от началото на века. През 1911 г. дарява на града 81 картини, предимно произведения на унгарски художници от миналия век и съвременни. Повечето от тях са много ценни още по онова време: картини на Михай Мункачи, Берталан Секей, Йодьон Марфи, Лайош Гулачи, Йожеф Рипл-Ронаи, Янош Васари, Дежьо Циган.

Втората колекция е сбирка на Ищван Фаркаш и Ференц Глюкс. Ференц Глюкс е будапещенски пекар, той купува от синовете на известния художник Ищван Фаркаш някогашната колекция „Волфнер“. Йожеф Волфнер е издател на списание „Изкуство“, а също и меценат. Изплаща стипендии на художници, най-прочути от които са Ласло Меднянски и Ищван Над, а в замяна иска творбите, нарисувани в периода на получаваната стипендия. Благодарение на това най-голямата колекция „Меднянски“ в страната се намира в Галерия „Кечкемет“.

Третата и в същото време най-голяма колекция е тази на Менхерт Тот (1904 – 1980), която се състои от 2000 платна и 8000 графики.

От 2002 г. тук се провежда Националната изложба за изящни и приложни изкуства "Биенале на съвременната християнска иконография”. Освен с творбите, изложени в музея, колекцията непрекъснато се обогатява чрез дарения на експониращите тук творбите си художници и чрез закупуване на творби. Куратор на изложбите е Ласло Дердядес младши.

През 2008 г. е организирана изложба „Мункачи“, отворена за посещения до 24 април.

По-голямата част от залите на втория етаж, предназначени за унгарска живопис от ХХ век, са заети от творби на Менхерт Тот, пътуващи изложби се формират от подбрани произведения от галерията.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cifrapalota“ в Уикипедия на унгарски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.