Дебат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дебатът (от френски, un débat) е продължително обсъждане и разискване на даден въпрос с един или повече събеседници.[1]

Дебатът, в самата си същност, е форма на излагане на даден аргумент, в който първо се разглежда едната страна на въпрос или твърдение, а после се обсъжда и противоположната гледна точна (антитеза). Може да последва и по-нататъшно опровергаване от страна на другите събеседници, докато се предложи достатъчно основателна причина и на двете страни за направата на коментар и даване на предложение.

Синоним – дискусия. И двата термина събират в себе си значение на структурирано упражнение, с което се занимаваме непрекъснато. При професионалните дебати има определено време за всеки говорещ, а главната му цел е да защити дадена теза. Всичко това се прави с цел да се разгледат всички страни по даден въпрос и публиката да придобие лична позиция с ясен характер. След това публиката може да изрази мнението си под формата на индивидуални изказвания в подкрепа или в опровержение на едната или другата страна. Възможен вариант е и крайно гласуване от името на публиката, с помощта на което се взема решение дали да се подкрепи или да отхвърли предложението/въпросът, който е бил предмет на разискване в дебата.

Всеки дебат би трябвало да има и установени правила, които му придават висока стойност.

Стилове за дебатиране[редактиране | редактиране на кода]

Формат: Ученически дебат (World Schools)[редактиране | редактиране на кода]

Форматът цели развитие на аналитичното мислене, задълбочаване на общата култура на участниците в различни сфери и подобряване на уменията им за публично говорене. Възможно е част от темите да са предварително обявени. Така учениците могат да се подготвят за защита или отхвърляне на дадена идея.

Структура:[редактиране | редактиране на кода]

Участват два отбора – утвърждаващ и отрицаващ. Всеки отбор се състои от трима говорители с различни роли. Всяка реч е с продължителност 8 минути. Изключение са т. нар. реплай (от английски reply) речи, които траят 4 минути.

Формат: Британски парламентарен стил[редактиране | редактиране на кода]

Участват четири отбора с по двама дебатьори. Два от онборите са утвърждаващи, а другите два – отрицаващи.[2]

Игра „Дебати“[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 г. в България са организира състезание по дебати, с фокус новите технологии. [3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]